igaz, nem látok bele a dolgokba. de miért kell a székeket letörni? vagy miért kell a masik embert bantani??? Lehet naív vagyok, de mar a fociban ezeknél az embereknél nem látom a sport szeretét. S na mégis milyen indulatok kellenek ahhoz, hogy ez megtörténjen? hogy késelnek, stb?
S még valami. Most a foci vb alatt rengeteg helyen voltak nyilvanos kivetitok, mellettük büfékkel. Győrben is a városhaza téren. Volt pár biztonsagi őr, de ennyi. Az emberek összejöttek este a barataikkal, szurkoltak az egyik csapatnak, közben sörözgettek, beszélgettek. S nem volt késelés, verekedés. Jól érezték magukat balhé nélkül is.
s amugy hogy megy a poker, régen írtal a bad beat topicba :)
vika szep lenne, ha mindenki ugy allna a kerdeshez mint te, de sajnos a Mo-i stadionokban rohadtul nem ez kemeny de fair hozzaallas a jellemzo az en tapasztalataim szerint...
ezzel szemben nagyon gyakori a csak a verekedes kedveert kijaro, mindig a csak a gyengebb, verekedni nem akaro szurkolokba belekoto undorito kocsog, a '30-as eveket idezo rasszizmusrol nem is beszelve.
ettol fuggetlenul nekem is vannak jo tapasztalataim is, meg itthon is es persze tisztelet a kivetelnek, de ha igy allitjuk be, hogy az a jellemzo, hogy ez az egesz kemeny de sportszeru ferfiak romantikus jateka, akkor nagyon csunyan becsapjuk magunkat...
Ezzel azért kicsit ellentmondasz annak, amit előtte írtál. Mi más miatt lehetnél ex, ha nem azért mert rájöttél, hogy baromság az egész?
Én csak egy dolgot nem értek ezzel az egésszel kapcsolatban: Minek egyáltalán ehez egy focicsapat?
Egy pár egymásnak szimpatikus hasonló gondolkodású arc összeáll, és néhanapján megverekszenek...pld sapkások a sapka nélküliek ellen(ugye ez is egy szöges ellentét, hosszútávon ugyanolyan mély haragot és érzelmeket képes kiváltani mint pl az h zöld sálat hordasz v. lilát), hosszú hajúak a kopaszok ellen, tetováltak a piercingesek ellen...stb-stb
De mi köze ennek a szurkoláshoz??????
Az h ezt az egész tevékenységet egy focicsapat iránti rajongás csalfa álcájába öltitek? Mert ez egyáltalán nem más mint a fent leírt különbözőségek...csak egy jó indok arra, h utálhassunk valakit aki valamiben más mint mi, de közben meg ugyanaz....
A szurkolás számomra azt jelenti, hogy teljes erőmből buzdítom a csapatom amíg a pályán van, és azt tekintem célnak, h az ellenfél szurkolótáborának hangját se lehessen meghallani, h az ellenfél játékosai remegő lábakkal lépjenek pályára, a mieink pedig plussz erőt merítve, büszkén, önbizalommal telve.
Ami ezen túlmutat az már nem szurkolás
Ami az egyéb sportágakat illeti szurkolás szempontjából...ajánlanék egy pick szeged-veszprém meccset megtekintésre...szintén elég mély és régi ellentétek húzódnak a 2 csapat és a szurkolótáborok között is, de mégis minden alkalommal a 2 szurkolótábor azon verseg, hogy szárnyalja túl szurkolásban a másikat...de ugyanezt elmondhatnám vizilabdában is a nagy rangadókon...fociban ez miért nem működik?
Ja még annyit fűznék hozzá, hogy nem attól lesz valaki a legjobb szurkolója a csapatnak, hogy miden 7végén szarrá veri az ellenfél szurkolóit, -mellesleg elég sokan emelett a tavalyi kezdő 11-et nem tudják elmondani(3-4 évre visszamenőleg aztán meg végképp) a nagy csapat iránti fanatizmusuk/odaadásuk ellenére sem - hanem az csak úgy szívből jön(ezt most nem részletezném de sztem egyértelmű mitől lesz valaki egy csapat szurkolója), és nem mérhető betört orrok/arcok számában...
Egyébként a klubok helyében saját hatáskörben zárnám ki egy életre a klub életéből az ilyen "szurkolókat", a legelső esetnél...egy klubnak nem ilyen szurkolótáborra van szüksége, hanem olyanra aki a foci élvezetéért és a csapat szeretete miatt megy ki minden meccsre, és ordítja/szurkolja végig a 90percet, de ebbe a felsorolt ultra magatartás egyáltalán nem fér bele szvsz
Én csak egy dolgot nem értek ezzel az egésszel kapcsolatban: Minek egyáltalán ehez egy focicsapat?
vika szep lenne, ha mindenki ugy allna a kerdeshez mint te, de sajnos a Mo-i stadionokban rohadtul nem ez kemeny de fair hozzaallas a jellemzo az en tapasztalataim szerint...
ezzel szemben nagyon gyakori a csak a verekedes kedveert kijaro, mindig a csak a gyengebb, verekedni nem akaro szurkolokba belekoto undorito kocsog, a '30-as eveket idezo rasszizmusrol nem is beszelve.
ettol fuggetlenul nekem is vannak jo tapasztalataim is, meg itthon is es persze tisztelet a kivetelnek, de ha igy allitjuk be, hogy az a jellemzo, hogy ez az egesz kemeny de sportszeru ferfiak romantikus jateka, akkor nagyon csunyan becsapjuk magunkat...
Egy pár egymásnak szimpatikus hasonló gondolkodású arc összeáll, és néhanapján megverekszenek...pld sapkások a sapka nélküliek ellen(ugye ez is egy szöges ellentét, hosszútávon ugyanolyan mély haragot és érzelmeket képes kiváltani mint pl az h zöld sálat hordasz v. lilát), hosszú hajúak a kopaszok ellen, tetováltak a piercingesek ellen...stb-stb
De mi köze ennek a szurkoláshoz??????
Az h ezt az egész tevékenységet egy focicsapat iránti rajongás csalfa álcájába öltitek? Mert ez egyáltalán nem más mint a fent leírt különbözőségek...csak egy jó indok arra, h utálhassunk valakit aki valamiben más mint mi, de közben meg ugyanaz....
A szurkolás számomra azt jelenti, hogy teljes erőmből buzdítom a csapatom amíg a pályán van, és azt tekintem célnak, h az ellenfél szurkolótáborának hangját se lehessen meghallani, h az ellenfél játékosai remegő lábakkal lépjenek pályára, a mieink pedig plussz erőt merítve, büszkén, önbizalommal telve.
Ami ezen túlmutat az már nem szurkolás
Ami az egyéb sportágakat illeti szurkolás szempontjából...ajánlanék egy pick szeged-veszprém meccset megtekintésre...szintén elég mély és régi ellentétek húzódnak a 2 csapat és a szurkolótáborok között is, de mégis minden alkalommal a 2 szurkolótábor azon verseg, hogy szárnyalja túl szurkolásban a másikat...de ugyanezt elmondhatnám vizilabdában is a nagy rangadókon...fociban ez miért nem működik?
Ja még annyit fűznék hozzá, hogy nem attól lesz valaki a legjobb szurkolója a csapatnak, hogy miden 7végén szarrá veri az ellenfél szurkolóit, -mellesleg elég sokan emelett a tavalyi kezdő 11-et nem tudják elmondani(3-4 évre visszamenőleg aztán meg végképp) a nagy csapat iránti fanatizmusuk/odaadásuk ellenére sem - hanem az csak úgy szívből jön(ezt most nem részletezném de sztem egyértelmű mitől lesz valaki egy csapat szurkolója), és nem mérhető betört orrok/arcok számában...
Egyébként a klubok helyében saját hatáskörben zárnám ki egy életre a klub életéből az ilyen "szurkolókat", a legelső esetnél...egy klubnak nem ilyen szurkolótáborra van szüksége, hanem olyanra aki a foci élvezetéért és a csapat szeretete miatt megy ki minden meccsre, és ordítja/szurkolja végig a 90percet, de ebbe a felsorolt ultra magatartás egyáltalán nem fér bele szvsz
az igaz, hogy mostanság mar tényleg kevesebb balhé van, de már meccsre se jarnak ki annyian. bár ezt is csak ismerősöktől hallom, hogy sokkal kevesebben jarnak ki. Gondolom ebben nagy szerepe van annak is, hogy nincsenek kifejezetten jo csapataink, legalabbis nemzetközi szinten, hisz talan 1984-ban vagy mikor voltunk utoljara VB-n, ha jol emlekszem mexikoban.
S azert megjegyzem, hogy innen a forumrol meselt egy jatekvezeto falusi meccseken történt verekedeses incidensekről :). no, de én már tényleg lezartam ezt a temat :)
És még egy gondolat, aztán aki megsértődik az megsértődik. Aki álomvilágban él, és különösen "széplélek", az tényleg nem menjen olyan sportrendezvényekre, ami nagyobb tömegeket, és aktív szurkolókat vonz, mert hallani fog csúnya szavakat, rigmusokat. De ne kapcsolja be a tévét sem, mert az is ontja az erőszakot, ne lövöldözzön számítógépes játékokkal, mert az is csúnya dolog, és erőszakra buzdít, de az utcára se menjen ki, mert beleköthetnek... Szép dolog a jehovások füzete, mégegyszer mondom, csak éppen a valósághoz nincs köze. Néhányan itt tényleg úgy csináltok, mintha a világ és ezen belül Magyarország idilli hely lenne, nem erőszakolnának és gyilkolnának meg nyugdíjasokat és 14 éves kislányokat, csak azok a rohadt meccsrejárók kevernék egyfolytában a fekáliát. Ilyen az egész világ, sokszor erőszakos, sokszor ugazságtalan, ártatlanokat gyilkolnak halomra, sokszor a demokrácia és az igazságosság nevében. Én sem szeretem, de ettől az ember még alkalmazkodik, vagy még annyi lehetősége van, hogy kiköltözik egy tanyára, bár manapság az sem egy életbiztosítás. Esetleg még lehet venni egy elhagyatott kis szigetet, és akkor az ember garantáltan elkerül minden mocskot, ami a világban van, csak ahhoz meg sok pénz kell, így kivitelezhetetlen.
Szándékosan ironizálok, de talán érthető, hogy miért teszem. Egy meccs semmivel sem másabb, mint bármilyen más szegmense az életnek, ahol emberekkel, tömegekkel találkozhat az ember. (Csak halkan jegyzem meg a nagy ironizálás közepette, hogy személy szerint engem az utóbbi egy évben kétszer próbáltak "kóstolgatni" az utcán, meccshez nem volt köze egyik esetnek sem. Most mit csináljak, ne menjek ki többé az utcára, mert legközelebb esetleg olyan valaki talál be, akivel szemben nem lesz elég a határozott fellépésem, és félholtra ver?)