Anno a Discovery-n volt egy sorozat asszem Futballhuligánok címen futott egy angol srác járta végig európa és dél-amerika híres klubjainak,hírhedt szúrkolói csoportjait és a köztük húzodó ellentéteket boncolgatták,na ott aztán lehetett érdekes dolgokat hallani hogy micsoda feszültségek húzódnak meg néha a rivális táborok között.Asszem mintha mostanában ismételnék a részeket,érdemes megnézni.
Basszus megnéztem egy részt belőle és halálos az ürge,azon a járáson nagyon befordultam,ha lesz időm megnézem a többit is az tuti.:)
Basszus megnéztem egy részt belőle és halálos az ürge,azon a járáson nagyon befordultam,ha lesz időm megnézem a többit is az tuti.:)
Ajánlom a "Wussia"-s részt, ahol egy (nem jut eszembe, hogy mi a neve annak a jellegzetes kozák eredetű táncnak, amit guggolva művelnek, de ebben a stílusban "sétálnak") "orosszal" mennek a Vörös téren az egyik jelenetben!
Ahogy a cigit szívja az ürge, ahogy jár, de az összes többi gesztusa is tiszta Dyer-es, csak iszonyatosan karikírozva. Zseniális paródia! ;) (Igaz Dyer-t viszonylag könnyű lehet parodizálni, nagyon jellegzetesek a gesztusai.)
Ha már én is részese voltam a nagy egymásnak feszülésnek, és ilyen módon részt vettem a topik eltávolodásában az eredeti témáktól, úgy most megpróbálok olyan témát feldobni, ami a profilba vághat, és talán érdekes is lehet mindenki számára.
Érdekelne, hogy van-e valakinek esetleg személyes tapasztalata a francia klubcsapatokról, azok szurkolóiról, illetve mit gondoltok róluk. Őszintén szólva én (bár tudom, hogy általánosítani butaság) a franciákat alapvetően nem bírom, mint népet. Ennek leginkább egy nagyon egyszerű oka van, állami szinten sosem álltak éppen Magyarország pártján, közismert a románokkal ápolt jó viszonyuk, valamint a részük a Trianon-tragédiában (persze nem csak rájuk kenve a történéseket, mert abban bőven volt szerepe sok más országnak, népnek, többek között nekünk is természetesen), így zsigerből ellenük szurkolok, bárkivel és bármilyen sportágban mérkőzzenek is meg. Ettől függetlenül van néhány klub és szurkolótábor náluk, akiknek figyelemmel kísérem az eredményeit, és érdeklődöm a lelátói életük iránt. Ez elsősorban két klub nálam, az OM (Marseille) és az ASSE (Saint-Etienne). Ami miatt borzasztó érdekes és összetett a francia szurkolói háttér, az a rengeteg - elsősorban észak-afrikai - bevándorló az országban, akik jelenléte nagyon komolyan meghatározza több klub szurkolói életét is. Gondolok itt elsősorban a Marseille-re, amely csapatnak rengeteg afrikai származású szurkolója van, gyakorlatilag vannak komplett tunéziai/algériai szurkolói brancsai (mármint ilyen származású emberekre gondolok, akik születésileg már Marseille-iek nyilván), és ez az egész keveredés nagyon jellemző az egész városra is, valamint Pape Diouf személyében fekete elnöke van a csapatnak. (Nem vagyok naprakész az OM-ből, de legjobb tudomásom szerint jelenleg is ő áll a csapat élén.)
Mellettük ott van az egyébként sokak által szurkolói szempontból elsőre egyértelműen szélsőjobbosnak tartott PSG, amely csapat szurkolóinak egy része (a Boulogne-kanyar, azaz Kop of Boulogne) valóban szélsőjobbos és idegengyűlölő, leghírhedtebb csoportjukat a Boulogne Boys-t a hatalom be is tiltotta (mondjuk egy civil szerveződést, szurkolói csoportot nehezen látom át, hogy miként lehetne betiltani, itt nyilván arról van szó, hogy nem használhatják hivatalosan a nevüket, nem rakhatják ki a zászlóikat) nemrég, ugyanakkor a másik kanyar, és több csoportja (Tigris Mystic, Supras) egész más beállítottságú, és sok bevándorlót tud a soraiban, amiből az évek során rengeteg házon belüli konfliktus alakult ki, amelyekben általában a Boulogne Boys volt az agresszor az erőfölénye okán, a híradások, beszámolók alapján így értékelhetőek a történések.
A politika és vallás mellett az etnikai összetétel is borzasztó érdekes a szurkolói háttér szempontjából, beszéltünk ugye a kezdetekben a zsidó alapítású klubokról a Tottenham, MTK, Ajax révén, és úgy gondolom, hogy a bevándorlók szerepe is nagyon érdekes és szerteágazó kérdéskör sok csapat szurkolói hátterének vizsgálatakor, és nem csak Franciaországban.
Ha már én is részese voltam a nagy egymásnak feszülésnek, és ilyen módon részt vettem a topik eltávolodásában az eredeti témáktól, úgy most megpróbálok olyan témát feldobni, ami a profilba vághat, és talán érdekes is lehet mindenki számára.
Érdekelne, hogy van-e valakinek esetleg személyes tapasztalata a francia klubcsapatokról, azok szurkolóiról, illetve mit gondoltok róluk. Őszintén szólva én (bár tudom, hogy általánosítani butaság) a franciákat alapvetően nem bírom, mint népet. Ennek leginkább egy nagyon egyszerű oka van, állami szinten sosem álltak éppen Magyarország pártján, közismert a románokkal ápolt jó viszonyuk, valamint a részük a Trianon-tragédiában (persze nem csak rájuk kenve a történéseket, mert abban bőven volt szerepe sok más országnak, népnek, többek között nekünk is természetesen), így zsigerből ellenük szurkolok, bárkivel és bármilyen sportágban mérkőzzenek is meg. Ettől függetlenül van néhány klub és szurkolótábor náluk, akiknek figyelemmel kísérem az eredményeit, és érdeklődöm a lelátói életük iránt. Ez elsősorban két klub nálam, az OM (Marseille) és az ASSE (Saint-Etienne). Ami miatt borzasztó érdekes és összetett a francia szurkolói háttér, az a rengeteg - elsősorban észak-afrikai - bevándorló az országban, akik jelenléte nagyon komolyan meghatározza több klub szurkolói életét is. Gondolok itt elsősorban a Marseille-re, amely csapatnak rengeteg afrikai származású szurkolója van, gyakorlatilag vannak komplett tunéziai/algériai szurkolói brancsai, és ez az egész keveredés nagyon jellemző az egész városra is, valamint Pape Diouf személyében fekete elnöke van a csapatnak. (Nem vagyok naprakész az OM-ből, de legjobb tudomásom szerint jelenleg is ő áll a csapat élén.)
Mellettük ott van az egyébként sokak által szurkolói szempontból elsőre egyértelműen szélsőjobbosnak tartott PSG, amely csapat szurkolóinak egy része (a Boulogne-kanyar, azaz Kop of Boulogne) valóban szélsőjobbos és idegengyűlölő, leghírhedtebb csoportjukat a Boulogne Boys-t a hatalom be is tiltotta (mondjuk egy civil szerveződést, szurkolói csoportot nehezen látom át, hogy miként lehetne betiltani, itt nyilván arról van szó, hogy nem használhatják hivatalosan a nevüket, nem rakhatják ki a zászlóikat) nemrég, ugyanakkor a másik kanyar, és több csoportja (Tigris Mystic, Supras) egész más beállítottságú, és sok bevándorlót tud a soraiban, amiből az évek során rengeteg házon belüli konfliktus alakult ki, amelyekben általában a Boulogne Boys volt az agresszor az erőfölénye okán, a híradások, beszámolók alapján így értékelhetőek a történések.
A politika és vallás mellett az etnikai összetétel is borzasztó érdekes a szurkolói háttér szempontjából, beszéltünk ugye a kezdetekben a zsidó alapítású klubokról a Tottenham, MTK, Ajax révén, és úgy gondolom, hogy a bevándorlók szerepe is nagyon érdekes és szerteágazó kérdéskör sok csapat szurkolói hátterének vizsgálatakor, és nem csak Franciaországban.
Illetve visszaugorva Angliára és Liverpoolra, ha már etnikumok, őket sosem tartották igazi angoloknak, amennyire én tudom az olvasmányaim alapján, és ha jól tudom, akkor ennek tényleges alapja is van, mert a város (vagy a város lakossága, bár ez nyilván nem fedi 100%-ig a valóságot) alapvetően ír eredetű, és ezt mindig hangoztatják is más angol vidékek, városok, így más szurkolók is a Liverpool-lal kapcsolatban. Nemrég néztem egy Youtube-os videót, amin meg mintha olyan kiírás emelkedett volna néhány szurkoló feje felé talán a KOP-on, hogy "nem angolok vagyunk, hanem skótok". Csak egy villanásra láttam, de mintha ezt olvastam volna rajta.
Ennek a hátteréről tud esetleg valaki valami konkrétabbat, aki nálam járatosabb az angol történelemben, az országon belüli etnikai dolgokban?
Volt egy ember,szakálla volt kender:) aki 18nagyon régen megalakitotta az Evertont.Telkeket vett az Anfield Road-on ahol a csapatnak kialakitott egy pályát amit a klub bérelt tőle.Később felajánlotta megvételre a klubnak de ők nem éltek a lehetőséggel majd drasztikusan megemelte a bérleti díjat.Ez nem nagyon tetszett az igazgatótanács néhány tagjának aminek úgymond az lett a vége hogy kb. kib*szták mint macskát sz*rni.Ezután a jóember új klubot alapitott Liverpool néven mivel nem sok vezető és játékos csatlakozott a klubhoz ezért egy rakás skót játékost vásároltak össze,gyakorlatilag a teljes csapat skótokból állt össze.Nagyjából ez a háttere a dolognak.
Értem, és köszi az infót! Bár a szurkolók vonatkozásában nekem akkor is furcsa ez a kiírás, talán poénnak, fricskának szánhatták.
A város ír kötődéséről nagy vonalakban csak annyit tudok, hogy bő 150 évvel ezelőtt sok ír települt meg Liverpoolban, és azt lépten-nyomon hallom és olvasom, hogy a liverpooliak kiejtését még az angolok nagy többsége is nagyon nehezen érti meg, olyan "tájszólással", jellegzetes liverpooli dialektusban beszélnek.
hu basszus alig birtam vegigolvasni, nem gondoltam, hogy ilyen rovid idon belul ennyi post lesz ebben a topikban.
ultra kerdest roviden ugy osszegeznem, hogy ultrak nelkul nincs igazi foci, de nagyon erosen szet kell valasztani az ultrakat a naciktol es a sima bunozoktol. meg egyszer megismetlem, csodalatos lenne, ha a mai Mo-i, magukat ultranak nevezo, de a - nagyon is sok - sajat szemelyes tapasztalatom alapjan megis a masodik kategoriaba tartozo arc helyett olyan lenne a tobbseg mint vika. ebbol a szempontbol lehet, hogy erzekenyebb vagyok mint az atlag, de javaslom mindenkinek, hogy menjen el egy mtk mecsre barmelyik stadionba az orszagban es uljon be a vendegszektorba.
franciak: francia ketnyelvu iskolaba jartam, sokat voltam Fro-ban, ehhez kepest utalom oket, mindig ellenuk drukkolok. :) altalanositani ugye faszsag, ahogy azt vika is irta, ettol fuggetlenul en sem birom a franciakat :), igaz trianont mar nem annyira irnam majd 100 evvel kesobb a szamlajukra, de amugy is eleg soviniszta ontelt bagazs. (igazabol pontosan tudom, hogy ezt igy altalaban a franciakra mondani hulyeseg, sot az utobbi idoben sokat javultak is, pl. a fiatalok mar szinte mind jol beszelnek angolul, ez regen kurvara nem volt igy)
a frabcia bajnoksag alapvetoen nem erdekel, utanpotlas-bajnoksagnak tartom. a psg tabora tudomasom szerint is eleg szelsojobbos - ez nekem eleg is, hogy ellenuk drukkoljak -, meg amugy az sem tetszik, hogy asszem csak a '70-es evekben alapitottak a psg-t. kedvenc csapatnak tehat marad a marseille a szokasos szimpatia okok miatt: szegenyek, bevandorlok marseilleben az emberek leteleme a foci - kb. ugy mint Olaszo-ban -, stb.
azt nem tudom, hogy a tobbi nagyobb csapatnak (lyon, bordeaux) van-e pol-i, szociologiai szinezete.
ami meg vicces ezzel a temaval kapcsolatban; oszinten boldogsagot okozott nekem, amikor Jean-Marie Le Pen azon haborgott, hogy a francia valogatotban egy meccsen Barthezen es talan 1-2 vedon kivul nem volt francia. az meg rendszeres, hogy a csapat tobb mint fele fekete vagy arab