Póker Fórum Archívum > Minden más > Focicsapatok szurkoloi hattere

Vika
Válasz Valhalla kommentjére
2008. dec. 8. 22:22

Szeretnék eloszlatni néhány tévhitet futballunkkal kapcsolatban, azt hiszem ez a topic megfelelő lesz ehhez. Elsőként jöjjön az MTK, mely csapat igencsak közutálatnak örvend a mai napig, viszont elsősorban nem azért, amire pl. sariboxer is gondolt.

MTK történelem: a csapatot jómódú, felső tízezebeli polgárok alapították, az alapítók vallási hovatartozását illetően voltak köztük keresztények, zsidók vegyesen. A II. világháború előtt hazai szinten kiemelkedő klubbá pl. zsinórban 10-szeres magyar bajnokká avanzsálása egy zsidó származású úriember nevezetesen Brüll Alfréd nevéhez fűződik, aki saját vagyonát áldozta a klub felemelkedése érdekében. Tisztán üzleti megfontolásból, mivel az akkori MTK igen népes szurkolótáborral rendelkezett. Az MTK-ból alapított Hungária FC lett Magyarország első professzionális futballcsapata. A II. Világháború elején az itthoni sporttörvény kimondta hogy zsidó származásúak klubnál sem sportolóként, sem vezetőként nem tevékenykedhetnek. A klub további vezetői erre való tiltakozásul nem neveztek a bajnokságba, majd érezve azt hogy teljesen ellehetlenültek, kimondták a klub feloszlását, tehát az 1940-es évek elején az MTK megszűnt. Az MTK inkább számított a jómódúak, a polgárok csapatának, mint csak és kizárólag a zsidó vallásúak csapatának. Az FTC meg a szegények csapata volt, innét az MTK - FTC rivalizálás.

Amiért igazán gyűlölték az MTK-t

A háború után az MTK-t újraszervezték viszont az új politikai helyzetben csak úgy elvolt, igazi politikai és ezzel járó anyagi támogatás nélkül. Azután változott a helyzet, a futball "államosítása" során az MTK-t is kipécézte magának egy szervezet, s nemsokára Bp. Bástya néven működött tovább a klub.

S hogy ki állt a Bp. Bástya mögött? Hát igen, innét az országos gyűlölet, ugyanis a csapatot erkölcsileg-anyagilag nem más támogatta mint az Államvédelmi Hivatal, ismertebb nevén ÁVH.

Utána már hiába próbálkoztak a textilipar dolgozóinak csapatává tenni Vörös Lobogó néven, az ÁVH-s múlt olyan nyomasztó volt, hogy gyakorlatilag nem volt ember aki nekik szurkolt volna. Nekem pl. a szurkolói szimpátiám kialakulására fogékony koromban még simán úgy emlegették az MTK-t, mint az ávós csapat. Pedig ez már a nyolcvanas évek volt.

Hogy mi köze ehhez a Tottenham-hez? Folyt. köv.

Nem akarok nagyon belefolyni, mert a végén még rám lehetne fogni, hogy antiszemita vagyok, ami a legkisebb mértékben sem igaz, de sok dolog összefügg sokmindennel. Az MTK-nak azért - is - volt régen szélesebb szurkolói bázisa, mert a pesti zsidóság nagy számban járt ki a mérkőzéseire, és a szurkolóik jelentős része (nyilván nem mindenki) az ő soraikból került ki. A háborút követően a pesti zsidóság száma az ismert történelmi okok miatt a töredéke lett a háború előttinek, ezzel az MTK elveszítette a szurkolói bázisának a jelentős részét. Ha megnézed, akkor a mai napig is a kevés meccsre járó MTK-szurkoló egy jelentős része zsidó származású, sokan fel is vállalják ezt megnyilatkozásaikban, illetve amikor egy-egy MTK-szurkoló megnyilatkozik a TV-ben, akkor a nevének a kiírásakor nagy százalékban zsidó hangzású név olvasható a képernyőn. A - "volt" - tulajdonos, Várszegi Gábor is vállaltan zsidó származású, és az sem titok, hogy elsősorban érzelmi alapokon irányította mindig az MTK-t, míg a Fradinál kifejezetten üzleti alapon próbált szerepet vállalni. A csapat színe sem véletlenül lett legjobb tudomásom szerint kék-fehér az alapításkor. És amiért nem akartam belefolyni annyira ebbe a témába, az az általad említett kapcsolat az ÁVH és az MTK között. Az ÁVH-ban és egyáltalán a háború után hatalomra jutó kommunista vezetésben nagyon sok felvállaltan vagy köztudottan zsidó származású ember volt. Én nem mondom, hogy 100%-ig ezért, de könnyen lehet, hogy ennek okán alakult így ez az MTK szempontjából szerencsétlen kapcsolat a klub és az ÁVH között. Nem tudom persze, hogy ténylegesen ez volt-e a háttérben, de könnyen elképzelhető.

Én nem hiszem egyébként, hogy nagyon ragozni kellene azt a kérdést, hogy az MTK mindig is erősen kötődött és kötődik a mai napig is a pesti zsidósághoz. Nem tabu ez, amit ne lehetne leírni, hiszen az MTK sosem tagadta - meg - ezt a kötődést, valamint ténylegesen történelmi tény is a pesti kék-fehérek erős zsidó kötődése.

Vika
Válasz sariboxer kommentjére
2008. dec. 8. 22:31

a kommunizmustol tehat az egesz orszag szenvedett, ezen belul is minden egyes csapat; ezt az egeszet az mtk-ra vonatkoztatni - amely mint klub raadasul csak elszenvedoje volt az egesznek nem pedig okozoja - oriasi es teljesen ertelmetlen csusztatas.

Erre próbáltam utalni én is az utolsó írásomban a "szerencsétlen kapcsolat" kitétellel. Az Újpest sem jószántából lett a belügy csapata, és a sort lehetne folytatni a fővárosi csapatokkal, míg a vidékieket (például a Diósgyőrt) pedig a helyi nagyüzemek támogatták, bár ez a támogatás nyilván összehasonlíthatatlanul kevesebb mozgásteret adott a fővárosi csapatok lehetőségeihez képest.

Viszont ha már említetted, akkor megkérdezném, hogy konkrétan mi az a dolog, amivel nem tudtál azonosulni a csapatod vezetése részéről? Ha tippelnem kellene, akkor talán a szándékosan (?) átengedett bajnoki címe(ke)t (például az FTC-vel szemben) mondanám.

sariboxer
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 8. 22:42

Nem akarok nagyon belefolyni, mert a végén még rám lehetne fogni, hogy antiszemita vagyok, ami a legkisebb mértékben sem igaz, de sok dolog összefügg sokmindennel. Az MTK-nak azért - is - volt régen szélesebb szurkolói bázisa, mert a pesti zsidóság nagy számban járt ki a mérkőzéseire, és a szurkolóik jelentős része (nyilván nem mindenki) az ő soraikból került ki. A háborút követően a pesti zsidóság száma az ismert történelmi okok miatt a töredéke lett a háború előttinek, ezzel az MTK elveszítette a szurkolói bázisának a jelentős részét. Ha megnézed, akkor a mai napig is a kevés meccsre járó MTK-szurkoló egy jelentős része zsidó származású, sokan fel is vállalják ezt megnyilatkozásaikban, illetve amikor egy-egy MTK-szurkoló megnyilatkozik a TV-ben, akkor a nevének a kiírásakor nagy százalékban zsidó hangzású név olvasható a képernyőn. A - "volt" - tulajdonos, Várszegi Gábor is vállaltan zsidó származású, és az sem titok, hogy elsősorban érzelmi alapokon irányította mindig az MTK-t, míg a Fradinál kifejezetten üzleti alapon próbált szerepet vállalni. A csapat színe sem véletlenül lett legjobb tudomásom szerint kék-fehér az alapításkor. És amiért nem akartam belefolyni annyira ebbe a témába, az az általad említett kapcsolat az ÁVH és az MTK között. Az ÁVH-ban és egyáltalán a háború után hatalomra jutó kommunista vezetésben nagyon sok felvállaltan vagy köztudottan zsidó származású ember volt. Én nem mondom, hogy 100%-ig ezért, de könnyen lehet, hogy ennek okán alakult így ez az MTK szempontjából szerencsétlen kapcsolat a klub és az ÁVH között. Nem tudom persze, hogy ténylegesen ez volt-e a háttérben, de könnyen elképzelhető.

Én nem hiszem egyébként, hogy nagyon ragozni kellene azt a kérdést, hogy az MTK mindig is erősen kötődött és kötődik a mai napig is a pesti zsidósághoz. Nem tabu ez, amit ne lehetne leírni, hiszen az MTK sosem tagadta - meg - ezt a kötődést, valamint ténylegesen történelmi tény is a pesti kék-fehérek erős zsidó kötődése.

ez pontosan igy van ahogy irtad. senki nem fogja rad sutni az antiszemita belyeget mert ezek tenyek, minden amit irtal 100%-osan igaz. azzal a magyar zsido betegseggel is le kell mar szamolni amugy vegre, hogy bizonyos dolgok tabuk. egy normalis orszagban semminek nem kene annak lennie.

aprobb kis kiegesziteseket tennek: az, hogy az avh-ban kezdetben felulreprezentaltak voltak a zsidok annyiban talan ertheto, hogy sokan "bosszut akartak allni" az elveszetett csaladtagjaik miatt a "fasiszta" magyarokon. (minden idozojel fontos, nem szeretnem ha barki felreertene amit irok) Az 50-es evek kozepetol moszkvai utasitasra elkezdodott az avh zsidotlanitasa (lasd. pl. cionista orvosok pere), ettol kezdve a kommunista part vezetoi kozott is egyre kevesebb zsido volt, a kadar rendszerre kb. acel gyorgy maradt.

meg annyi, hogy a 2. vilaghaboru tenyei senkinek nem adhatnak semmilyen feloldozast a kommunista rendszerben elkovetett bunokre. ez termeszetesen a zsido avos es kommunista vezetokre is ugyanugy igaz. de ettol meg a kommunista vezetes eleg erosen cionista, zsido es izrael ellenes volt, sot maguk a zsido szarmazasu - de a hagyomanyokat amugy semmiben nem tarto - kommunista vezetok is igy akartak kompenzalni a szarmazasukat. ok artottak amugy a nacik utan a legtobbet a magyar zsidosagnak, mert a "kommunista avos zsido" kep tovabb taplalta az amugy is meglevo antiszemitizmust.

Vika
2008. dec. 8. 22:48

aprobb kis kiegesziteseket tennek: az, hogy az avh-ban kezdetben felulreprezentaltak voltak a zsidok annyiban talan ertheto, hogy sokan "bosszut akartak allni" az elveszetett csaladtagjai miatt a "fasiszta" magyarokon. (minden idozojel fontos, nem szeretnem ha barki felreertene amit irok) Az 50-es evek kozepetol moszkvai utasitasra elkezdodott az avh zsidotlanitasa (lasd. pl. cionista orvosok pere), ettol kezdve a kommunista part vezetoi kozott is egyre kevesebb zsido volt, a kadar rendszerre kb. acel gyorgy maradt.

Ezt akartam még leírni a téma kapcsán, csak már nem akartam túlragozni. Valóban a számból vetted ki a szót ebben az esetben.
;)

Egyébként tökéletesen egyetértek a bevezető soraiddal is, ritka hülye dolog, hogy manapság a jószándékú ember félve mondja ki, hogy "zsidó" vagy "cigány" (mert fél, hogy rasszistának, antiszemitának titulálják), miközben semmivel sem másabb ezeket kimondani normális szövegkörnyezetben, mint azt, hogy "sváb" vagy mondjuk "holland".

sariboxer
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 8. 22:58

Erre próbáltam utalni én is az utolsó írásomban a "szerencsétlen kapcsolat" kitétellel. Az Újpest sem jószántából lett a belügy csapata, és a sort lehetne folytatni a fővárosi csapatokkal, míg a vidékieket (például a Diósgyőrt) pedig a helyi nagyüzemek támogatták, bár ez a támogatás nyilván összehasonlíthatatlanul kevesebb mozgásteret adott a fővárosi csapatok lehetőségeihez képest.

Viszont ha már említetted, akkor megkérdezném, hogy konkrétan mi az a dolog, amivel nem tudtál azonosulni a csapatod vezetése részéről? Ha tippelnem kellene, akkor talán a szándékosan (?) átengedett bajnoki címe(ke)t (például az FTC-vel szemben) mondanám.

eltekintve attol, hogy a magyar foci mennyire rettenetesen szar, kulonosen az angol, spanyol es olasz bajnoksaghoz szokott szememnek:

az elso lepes az volt, amikor varszegi a fotexen keresztul megvette a fradit. az egesz teljesen abszurd is amugy, kepzeld el, hogy a barca es a real tulajdonkeppen egy kezben van. ez volt az a pont, amikortol kezdve varszegi mar nem akart eredmenyes klubot csinalni az mtk-bol. igaz, hogy a kozeg miatt egyre kevesebb szurkolo volt, de ez akkor is az o arculcsapasukat jelentette.

ezutan jott a futball-akademiara tamaszkodo, jatekost gyakorlatilag nem vasarlo mtk, ahol minden valamire valo jatekost amint lehetett megprobaltak kulfoldre eladni. az persze nyilvanvalo, hogy egy nemeth krisztian szintu tehetsegnek kulfoldon a helye, de egy normalis utanpotlas nevelo csapatnal is azert valamennyire szokas legalabb torekedni arra, hogy kozben jol es eredmenyesen jatszanak a bajnoksagban. itt mar teljesen masodlagos volt az eredmenyesseg, ami megintcsak a szurkolok leszarasa, de a sok szimpatikus fiatal miatt meg a tavalyi csapat is eleg szeretheto volt, kulonosen, hogy a klubvezetes cselekedetei ellenere garami megnyerte veluk a bajnoki cimet.

ami szamomra az utolso csepp volt a poharban az pollak es bori elengedese volt az ujpestnek. ertuk egyaltalan nem kaptak sok penzt - bori raadasul csak kolcsonben van ott -, tehat meg csak anyagi szempontok sem nagyon indokoltak ezt, ugyanakkor hianyukban nagyon meggyengult az mtk es raadasul megerosodott a 2. legnagyobb osi rivalis, amelyik a mostani bajnoksagban is legnagyobb ellenfele (a debrecen mellett) az mtk-nak. ebbol az egszbol az derul ki, hogy a vezetes iszonyatosan leszarja, hogy hanyadikok lesznek a tabellan, ezzel viszont a szurkolokat is magasrol leszarjak, akik azert megiscsak azert jarnak ki, hogy nyerjen a csapatuk.

Vika
2008. dec. 8. 23:15

eltekintve attol, hogy a magyar foci mennyire rettenetesen szar, kulonosen az angol, spanyol es olasz bajnoksaghoz szokott szememnek:

az elso lepes az volt, amikor varszegi a fotexen keresztul megvette a fradit. az egesz teljesen abszurd is amugy, kepzeld el, hogy a barca es a real tulajdonkeppen egy kezben van. ez volt az a pont, amikortol kezdve varszegi mar nem akart eredmenyes klubot csinalni az mtk-bol. igaz, hogy keves egy a kozeg miatt egyre kevesebb szurkolo volt, de ez akkor is az o arculcsapasukat jelentette.

ezutan jott a futball-akademiara tamaszkodo jatekost gyakorlatilag nem vasarlo mtk, ahol minden valamire valo hatekost amint lehetett megprobaltak kulfoldre eladni. azt persze nyilvanvalo, hogy egy nemeth krisztian szintu tehetsegnek kulfoldon a helye, de egy normalis utanpotlasnevelo csapatnal is azert valamennyire szokas legalabb torekedni arra, hogy kozben jol es eredmenyesen jatszanak a bajnoksagban. itt mar teljesen masodlagos volt az eredmenyesseg, ami megintcsak a szurkolok leszarasa, de a sok szimpatikus fiatal miatt meg a tavalyi csapat is eleg szeretheto volt, kulonosen, hogy a klubvezetes cselekedetei ellenere garami megnyerte veluk a bajnoki cimet.

ami szamomra az utolso csepp volt a poharban az pollak es bori elengedese volt az ujpestnek. ertuk egyaltalan nem kaptak sok penzt - bori raadasul csak kolcsonben van ott -, tehat meg csak anyagi szempontok sem nagyon indokoltak ezt, ugyanakkor hianyukban nagyon meggyengult az mtk es raadasul megerosodott a 2. legnagyobb osi rivalis, amelyik a mostani bajnoksagban is legnagyobb ellenfele (a debrecen mellett) az mtk-nak. ebbol az egszbol az derul ki, hogy a vezetes iszonyatosan leszarja, hogy hanyadikok lesznek a tabellan, ezzel viszont a szurkolokat is magasrol leszarjak, akik azert megiscsak azert jarnak ki, hogy nyerjen a csapatuk.

Értem, gyakorlatilag 100%-ig ezekre a dolgokra gondoltam magamban. A vak is látja persze, hogy jelenleg mi folyik az MTK-nál, tipikusan az a dolog, mint amikor van mondjuk egy spanyol csapatnak a spanyol második ligában egy fiókcsapata, amelyik akármennyire is jó lehetne, nyilván köztudott, hogy soha az életben nem fog felkerülni, még akkor sem, ha egyébként reálisan felkerülhetne.

Én is sok dologból kiábrándultam az utóbbi időben, a klubomat tekintve is, de összességében a globális focit tekintve is. Egyre jobban undorít ez a teljesen pénzcentrikussá váló (vagy már inkább vált) labdarúgás. A csapatok már nem is klubok, hanem szimpla üzleti vállalkozások. Én elhiszem, hogy baromi sok pénzt hoz a nagy kluboknak a BL, de Blatter és a sleppje akkor is bekaphatja! Ők verték be az utolsó szöget az egykori klasszikus foci koporsójába. Ezerszer jobb volt a régi BEK, és ezerszer jobb volt klubszurkolói - és nem "globális szurkolói" - szempontból a régi foci is. Akkor még elképzelhetetlen volt, hogy egy Arsenal vagy egy MU oda süllyedjen, ahol most vannak (legyen bár akármennyi pénzük is). Nem klubok ezek már, csak rohadt részvénytársaságok. A stadionjaikban hiába van 60-70 ezer ember, ők már szinte mind szimpla nézők, akik úgy mennek a stadionba, mintha színházba mennének, a pályán meg - tisztelet a kevés kivételnek - "luxusprostik" rohangálnak luxusbérekért. Na mindegy, nem akarok nagyon belemenni...

sariboxer
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 8. 23:30

abszolut ez van, united, arsenal es meg naluk is jobban a chelsea mind hanyadek. legujabb szivfajdalmam a Manchester City, amit kifejezetten szerettem mindig - Manchesterben amugy sokkal nepszerubb is mint a united -, erre most jonnek az arab befektetok es csinalnak belole egy uj chelse-t.

dehat valtozik a vilag es ennek az egesznek legalabb a jatek szempontjabol azert van pozitiv kovetkezmenye is. bar en is elcserelnem ezt a 80-as evek meccseinek a hangulatara.

persze az is lehet, hogy szentimentalis venemberek vagyunk es visszasirjuk azt az idot, amikor meg kisgyerekek voltunk. :)

sariboxer
2008. dec. 8. 23:32

ja es:

[SIZE=-1]FT[/SIZE]West Ham U. [0 - 2] Tottenham H.
68'[0 - 1]
L. King Image

78'
V. Behrami Image

89'[0 - 2]
J. O'Hara Image

90'
M. Noble Image

Bet in-play now - FREE BET!ImageImage Copyright © 1998-2008 LiveScore.com

talan meglesz a 12. hely is a bajnoksag vegere :(

vinczesz
Válasz titcar kommentjére
2008. dec. 8. 23:32

viszont érdekes kérdés, hogy mi alapján kezd el szurkolni valaki egy csapatnak.
nyílván ha mondjuk ott él, akkor ok, de egyébként?

+1

Ez engem is érdekelne...

sariboxer
Válasz vinczesz kommentjére
2008. dec. 8. 23:34

+1

Ez engem is érdekelne...

az amit vika irt. klasszikus esetben apuka kiviszi egy mecsre es azon a napon egy eletre el is dol a kerdes.

Élő ügyfélszolgálat