Póker Fórum Archívum > Minden más > Focicsapatok szurkoloi hattere

titcar
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 8. 23:42

Értem, gyakorlatilag 100%-ig ezekre a dolgokra gondoltam magamban. A vak is látja persze, hogy jelenleg mi folyik az MTK-nál, tipikusan az a dolog, mint amikor van mondjuk egy spanyol csapatnak a spanyol második ligában egy fiókcsapata, amelyik akármennyire is jó lehetne, nyilván köztudott, hogy soha az életben nem fog felkerülni, még akkor sem, ha egyébként reálisan felkerülhetne.

Én is sok dologból kiábrándultam az utóbbi időben, a klubomat tekintve is, de összességében a globális focit tekintve is. Egyre jobban undorít ez a teljesen pénzcentrikussá váló (vagy már inkább vált) labdarúgás. A csapatok már nem is klubok, hanem szimpla üzleti vállalkozások. Én elhiszem, hogy baromi sok pénzt hoz a nagy kluboknak a BL, de Blatter és a sleppje akkor is bekaphatja! Ők verték be az utolsó szöget az egykori klasszikus foci koporsójába. Ezerszer jobb volt a régi BEK, és ezerszer jobb volt klubszurkolói - és nem "globális szurkolói" - szempontból a régi foci is. Akkor még elképzelhetetlen volt, hogy egy Arsenal vagy egy MU oda süllyedjen, ahol most vannak (legyen bár akármennyi pénzük is). Nem klubok ezek már, csak rohadt részvénytársaságok. A stadionjaikban hiába van 60-70 ezer ember, ők már szinte mind szimpla nézők, akik úgy mennek a stadionba, mintha színházba mennének, a pályán meg - tisztelet a kevés kivételnek - "luxusprostik" rohangálnak luxusbérekért. Na mindegy, nem akarok nagyon belemenni...

ez itt már elég off, de sajna sok igazság van abban amit mondasz. az európai foci is kezd olyan lenni, mint az amerikai major ligák. egyrészről valahol lehet hogy jó hogy ebbe az irányba megy a dolog, de szvsz jóval több negatív oldala van. (mint fentebb is utaltam rá, elég vicces, hoyg hírtelen mennyi ember kedvence lett a cselszi pl.)

más: a magyar fociban egyébként mi poén már, hogy gyakorlatilag minden félévben legalább 4-5 nb1es klubnál van edzőváltás idény közben? (teljesen zárójelben, mióta a kaposvár visszajutott az nb1-be, ami olyan 4-5 éve votl asszem ugyanaz a figura az edző, meg már előtte is vagy 2-3 éve ő volt. na ilyen hány lehet itthon?) meg évente többször hallani, hogy x csapt gyakorlatilag fizetésképtelen, meg többhavi bérel lóg a játékosoknak. mindez nagyrészt mert biznisz orientált lett az egész (és mellesleg szvsz túlfizetettek a hazai playák). sőt már ilyen megye1-ben ami kb. szvsz totál arra kéne, hoyg legyen, hogy a nép sportoljon valamit, meg ilyesmi, már ott is hallok ilyeneket, hoyg pénzért fociznak. hát lol. tekintve, hogy oda kb. annyi kell, hogy összeszed az ember 15 playát aki egyenesen el tudja rúgni a labdát, meg tud futni egy kicsit. (senkit nem akarok megbántani, de kb. tényleg ez a helyzet)

Vika
Válasz sariboxer kommentjére
2008. dec. 8. 23:44

nem lattam a filmet, de feltetlenul meg fogom probalni megszerezni valahogy, koszi, hogy ajanlottad. amugy is erdekelne, de miota voltam buenos airesben azon belul is a "La Boca"-ban azota nagy Boca Juniors szurkolo vagyok. :)

Kurva jokat irtal amugy az olasz es a skot csapatokrol is, csak annyi a bibi, hogy en is mindent pontosan igy tudok, ezert vitatkozni nem fogunk tudni ezzel kapcsolatban.:)

titcar: ahogy irta vika is ezek a szociologiai, vallasi dolgok teljesen elvalaszthatatlanok egy 100-150 eves multtal rendelkezo europai focicsapattol. magat a jatekot most nem nezve, ezert jelent sokkal tobbet nekem az europai foci mint mondjuk az amerikai sportok, ahol nincs igazi lojalitas, klubhuseg; a tulajdonosok adjak-veszik a csapatokat, amelyek neha meg varost is cserelnek.

a temaban amugy - az ujsagtol szokatlanul - kifejezetten jo a nemzeti sport szombati sorozata futball es politika cimmel, a legutobbiban di caniorol volt szo benne.

meg annyi, hogy valamiert mindig nagyon szerettem a diosgyort, egyreszt a magyar viszonylatban nagy es lelkes tabora , masreszt amiatt mert egy jo baratom aki miskolci behulyitett ezzel. emlekszem a legutobbi viszonylag eros tornyi fele csapatra, amely oszi 3. volt es az ulloi uton verte 4-1-re a Varga Zoli fele fradit (Kulcsar, Buzas, stb.), kivanom, hogy megint legyen legalabb olyan jo a diosgyor minel hamarabb, ha meg egyalatlan erdekel valakit is a magyar bajnoksag...

4-3 lett a vége, de tényleg fantasztikus meccsen nyertünk. ;) Amikor Buzás sunyi módon begurította a rövidbe a lasztit, percekig nem tudtam magamról, gyakorlatilag önkívületben őrjöngött mindenki a vendégszektorban.

Reméljük eljön egyszer a Diósgyőr ideje is! Sosem felejtem el, pár éve talán 11. helyen végeztünk a bajnokságban (a szezon előtt kinézett egy esetleges kiesés is), és az utolsó meccset az Újpesttel játszottuk itthon. A meccs végén tömeg lepte el a pályát, és vagy fél óráig ünnepelte a 11. helyezett, de mindemellett valóban egész évben becsülettel küzdő csapatot.
Szerintem a lilák azóta sem értik az egészet. :)

Vika
Válasz titcar kommentjére
2008. dec. 8. 23:49

ez itt már elég off, de sajna sok igazság van abban amit mondasz. az európai foci is kezd olyan lenni, mint az amerikai major ligák. egyrészről valahol lehet hogy jó hogy ebbe az irányba megy a dolog, de szvsz jóval több negatív oldala van. (mint fentebb is utaltam rá, elég vicces, hoyg hírtelen mennyi ember kedvence lett a cselszi pl.)

más: a magyar fociban egyébként mi poén már, hogy gyakorlatilag minden félévben legalább 4-5 nb1es klubnál van edzőváltás idény közben? (teljesen zárójelben, mióta a kaposvár visszajutott az nb1-be, ami olyan 4-5 éve votl asszem ugyanaz a figura az edző, meg már előtte is vagy 2-3 éve ő volt. na ilyen hány lehet itthon?) meg évente többször hallani, hogy x csapt gyakorlatilag fizetésképtelen, meg többhavi bérel lóg a játékosoknak. mindez nagyrészt mert biznisz orientált lett az egész (és mellesleg szvsz túlfizetettek a hazai playák). sőt már ilyen megye1-ben ami kb. szvsz totál arra kéne, hoyg legyen, hogy a nép sportoljon valamit, meg ilyesmi, már ott is hallok ilyeneket, hoyg pénzért fociznak. hát lol. tekintve, hogy oda kb. annyi kell, hogy összeszed az ember 15 playát aki egyenesen el tudja rúgni a labdát, meg tud futni egy kicsit. (senkit nem akarok megbántani, de kb. tényleg ez a helyzet)

És nem is fizet olyan rosszul még a "megye" sem. Egyszer mesélték, hogy Nyékládházán mennyit lehet összeszedni egy hónap alatt a megyében, hát elképedtem. Én meg nagy naívan azt hittem, hogy kapnak egy bambit meg egy szendvicset a meccsek után a srácok, oszt' "kezit csókolom".

Pukner tényleg régi bútordarab Kaposváron. Ritkaság.

plusevHUN
2008. dec. 8. 23:53

sportgézán foci eb alatt minden országról írtak egy rövid ismertetőt az ottani nagy rangadókról.

pl. a holland ajax vs feyenoord

Sport Géza - Futball - Ajax vs. Feyenoord

titcar
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 8. 23:57

És nem is fizet olyan rosszul még a "megye" sem. Egyszer mesélték, hogy Nyékládházán mennyit lehet összeszedni egy hónap alatt a megyében, hát elképedtem. Én meg nagy naívan azt hittem, hogy kapnak egy bambit meg egy szendvicset a meccsek után a srácok, oszt' "kezit csókolom".

hasonlóképp voltam, amikor szembesültem ezekkel, 4-5 éve mondtak ilyen 5-10-15 ropit / meccs felénk... (mondjuk a 15 az lehet nb3as volt akkor nem vagyok benne 100% biztos) szóval kb. egy minimálbér jobban szponzorált csapatban...

Vika
2008. dec. 9. 0:01

abszolut ez van, united, arsenal es meg naluk is jobban a chelsea mind hanyadek. legujabb szivfajdalmam a Manchester City, amit kifejezetten szerettem mindig - Manchesterben amugy sokkal nepszerubb is mint a united -, erre most jonnek az arab befektetok es csinalnak belole egy uj chelse-t.

dehat valtozik a vilag es ennek az egesznek legalabb a jatek szempontjabol azert van pozitiv kovetkezmenye is. bar en is elcserelnem ezt a 80-as evek meccseinek a hangulatara.

persze az is lehet, hogy szentimentalis venemberek vagyunk es visszasirjuk azt az idot, amikor meg kisgyerekek voltunk. :)

Szerintem nem erről van szó, bár vénülünk, ez kétségtelen. ;) A római Curva Sud is a régi BEK visszaállítását "követelte" egy pár évvel ezelőtti kiáltványában, pedig az ő klubjuk tényleg haszonélvezője a "szép új világnak", mégis visszasírják a régi időket.

Igen, a Manchester City. Egyszer kiestek az első osztályból, és a kiesés után több bérletet vettek a szurkolók, mint az előző évben!

Ezért szeretem sokkal jobban az olasz bajnokságot minden negatívuma, bundái, botrányai ellenére is, mert ott még a legtöbb helyen klubszimpátia alapján tulajdonolnak klubokat a helyi üzletemberek. Lehet olyan Berlusconi amilyen, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy szívügye a Milan. Moretti is kötődik az Interhez érzelmileg, Sensi is kötődött a Rómához, vagy jó példa a Fiorentina is, ahol a negyedosztályba történő száműzetés idején egy Fiorentina-szurkoló család tulajdonába kerültek a lilák. De ugyanez a helyzet Nápolyban is, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Gyanítom ott sem fog ez sokáig tartani már...

Vika
Válasz titcar kommentjére
2008. dec. 9. 0:03

hasonlóképp voltam, amikor szembesültem ezekkel, 4-5 éve mondtak ilyen 5-10-15 ropit / meccs felénk... (mondjuk a 15 az lehet nb3as volt akkor nem vagyok benne 100% biztos) szóval kb. egy minimálbér jobban szponzorált csapatban...

Nekem megye 1-ből mondtak hasonló összegeket 2-3 éve, gyakorlatilag egy 70-80-at megyei szinten is össze lehetett focizni már pár éve is, ha valaki stabil kezdő volt. Tényleg döbbenet.

sariboxer
Válasz plusevHUN kommentjére
2008. dec. 9. 0:12

sportgézán foci eb alatt minden országról írtak egy rövid ismertetőt az ottani nagy rangadókról.

pl. a holland ajax vs feyenoord

Sport Géza - Futball - Ajax vs. Feyenoord

fasza kis cikk

Vika
Válasz vinczesz kommentjére
2008. dec. 9. 0:19

+1

Ez engem is érdekelne...

Elsősorban, vagy mondjuk úgy, hogy 90%-ban lokálpatriotizmus, családi tradíciók állnak a háttérben.

De lehet egészen banális oka is a dolognak, aki olvasta Nick Hornby Fociláz című könyvét (aki nem olvasta, és gyakorló szurkoló, az sokat veszített, hihetetlenül eltalált könyv, mindenki magára ismer az olvasása közben), az tudja, hogy Hornby apja inkább a Chelsea-vel szimpatizált, de egyszer kivitte az írót egy Arsenal-meccsre jobb program nem lévén, és Hornby saját maga számára is megmagyarázhatatlan módon belebolondult első látásra az Arsenalba, amely az utóbbi pár évet leszámítva közmondásosan rondán és unalmasan focizott szinte mindig. (Ez is milyen fura, egy mindig rondán játszó csapat, amelyik mégis a legnépszerűbb Londonban, és a harmadik legnépszerűbb Angliában.)

Szóval szerintem 90%-ban az első gondolatomban leírt okok miatt, 10%-ban pedig bármi más miatt. ;)

Vika
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 9. 0:33

YouTube - Foreign Fields Part 1/6

6 részletben fent van a teljes Foreign Fields.

Élő ügyfélszolgálat