mutatsz nekem pár olyan játékos mo.-n akiket kirakhatok a falra 8 évesen és azt mondom,úgy akarok cselezni\gólt lőni\játszani mint ő :) ?
egyszerűen a foci mo.-n hitelét vesztette, nevetnek rajta, poénkodnak vele és stb. lenézik az egészet, nincs néző mert ugye szurkolók "parasztok, meg káromkodnak és verekednek." persze... a média is így álltja be.
mind1, itt egy darabig nem lesz változás,de ez az amin pláne nem fogom idegesíteni magam,mert semmi közöm hozzá:)
És akkor még egy gondolat ebben a témában, aztán a magam részéről ezt a fejezetet lezárom, mert tapasztalatból mondom, hogy előbb vagy utóbb csak parttalan vita alakul ki belőle. :)
Van egy egyedülálló sportág a világon, a foci. A foci mindig is több volt egy sportnál, most meg nem mondom, hogy ki mondta Angliában egyszer, hogy a foci nem olyan, mint a vallás, sokkal fontosabb annál. Közel egy évszázadon át a labdarúgás közösségteremtő erő volt. A települések, városrészek, országok büszkék voltak a csapataikra, válogatottjukra, vagy éppen égett miattuk a bőr a pofájukról, és ez a multikultis zagyvaság a sok foteldrukkerrel és a bálványozott külföldi csapatokkal, csak az internettel együtt tört be mindenhová. Addig nagyrészt egy csapatnak helyi szurkolói voltak, ami sokkal bensőségesebb és őszintébb viszonyt biztosított ezekben a kapcsolatokban klub és szurkolói között. 20-30 éve még elképzelhetetlen volt, hogy valaki azt mondja egy angol válogatottra magyar létére, hogy "nyertünk", ma már sajnos egész általános. A foci szimpla üzletté lett, sok klub hosszas és fáradtságos munkával leépítette a szurkolói bázisát, aztán teremtett helyette egy olyat, ami miatt sokszor már ő maga panaszkodik (lásd Manchester U. a bambuló "úri" közönségével a hazai meccsein, akiket 2 ezer debreceni simán leszurkol, pedig 30-ad annyian vannak, mint a hazaiak). A foci pont azokat az értékeit veszíti el az utóbbi bő évtizedben, ami miatt naggyá lett. És ez mérhetetlenül szomorú. Igazából két részre osztanám az embereket, akik érdeklődnek a foci iránt. Van egy mára már nagy többség, akik nem igazi elkötelezett szurkolók. Ők a fotelből nézik a meccseket, sosem fogják megtudni, hogy milyen egy igazi klubhoz, ezzel együtt egy közösséghez tartozni. Ma már a foci vezérkara az ő kegyeiket keresi. És van egy mára sajnos már kisebbség, akik kijárnak a csapatuk meccsére hóban és fagyban is, ők pontosan tudják, milyen kiállni valamiért, milyen egy igazi közösséghez tartozni, ha ez éppen egy negyedosztályban vergődő klubot jelent, akkor azt, ha viszont valaki pont Liverpoolba vagy környékére született, akkor annak meg a Liverpoolt vagy az Evertont. Az a bökkenő csak ebben az egészben, hogy a foci fennállása nagy részében ezért az utóbbi rétegért volt, ettől a rétegtől lett hatalmassá, a világ legnépszerűbb sportjává. És mára, amikorra hatalmas lett, akkor pont ez a réteg lett az, aki a vezetők szemében már csak felesleges nyűgöt jelent.
Egy gond van csak ezzel, és előbb vagy utóbb szembesülnie kell a sok szívtelen üzletembernek majd ezzel a problémával, mégpedig az, hogy szépen lassan majd mindenhonnan el fognak tűnni az igazi szurkolók, és velük együtt a hangulat is, és ezzel a foci veszíteni fog az értékéből, mégpedig rengeteget. Mert őszintén! Egy Fradi-Újpest ki a pikulát érdekelne a két csapat szurkolóin kívül, ha nem lenne az óriási szurkolói rivalizálás évtizedek óta? Megmondom én, senkit. Pont ez teszi ugyanis eladhatóvá, ez adja meg a hátterét ennek a meccsnek. A játékosok mindkét oldalon zsoldosok nagyrészt, nekik aztán alapvetően mindegy lenne, hogy Újpest vagy éppen REAC, ők is a közönség hatására pörögnek fel a derbyre. Na ha majd ez a közönség (az igazi szurkolói réteg) előbb vagy utóbb nem lesz, akkor majd meg lehet nézni, hogy mennyit fog érni egy ilyen derby.
És az is milyen érdekes, hogy sok foteldrukker (elnézést, nem bántásból írom ezt, tényleg azokra gondolok, akiknek a tévé jelenti az egyetlen fociélményt) egyfolytában azt szajkózza, hogy mennyire jó ez az új rendszer, meg ők azok, akik simán áldásukat adnák arra is, hogy nemzeti bajnokságok helyett legyen valami országok feletti undorító szuperliga, amolyan jenki mintára (na ja, a kibicnek soha semmi sem drága), addig azok az igazi szurkolók az európai élkluboknál, akik elvileg haszonélvezői az új rendszernek, mégis a régi BEK-et, meg a régi focit sírják vissza. Említettem már a római szurkolók egy régebbi kiáltványát, ami pont a fenti dolgokkal foglalkozott, és többek között a régi, még igazán szerethető focit, ezen belül pedig a régi kuparendszert sírta vissza. Hangsúlyozom, a legfanatikusabb Róma-drukkerek voltak és vannak is ezen a véleményen, az összes többi olasz társukhoz hasonlóan. Pedig ha valaki elvileg hasznélvezője ennek a rendszernek, akkor azok pont a nagy európai csapatok szurkolói.
"No al calcio moderno!" Gyakorlatilag minden olasz stadionban kint vannak ilyen szövegű zászlók. De ugyanilyen "mozgalom", csak máshonnan indulva a "Support your local team!" is.
Befejeztem a szófosást. ;)
. Én nem hiszem például, hogy az angol harmadosztályban jobb játék lenne, mint itthon az NB1-ben, a Fradi-Millwall óta az is kiderült, hogy még az angol másodosztály sem jobb a magyar NB1-nél, sőt... tehát ha azt mondjuk, hogy csak a rossz foci a felelős, akkor Angliában is üresen kellene állnia a legtöbb alacsonyabb osztályú csapat stadionjának, ami viszont nincs így.
Ez így van, sajnos ezt viszont csak azok tudják, akik rendszeresen kijárnak. A nagy többség megkapja a kereskedelmi szennyektől a 7-8 évvel ezelőtti balhék képeit, és elhiszi, hogy ebben az országban minden héten emberek halnak meg a meccseken, holott komolyabb összecsapások gyakorlatilag nincsenek is. Diósgyőrben tele van a lelátó kisgyerekekkel és fiatal lányokkal, soha egyiknek sem esett baja, mióta az eszemet tudom.
Jártam Olaszországban meccseken, jártam Lengyelországban (és nem a "legegyszerűbb" meccsen, hogy így mondjam), jártam a legnagyobb szerb derbin, ami egyben európa egyik legrettegettebb meccse is. Mindhárom helyen tele voltak a lelátók gyerekekkel, nőkkel. Vannak összecsapások persze, de ezek 99%-ban olyanok között történnek, akik készülnek rá, és részt akarnak venni benne. Két fiatal partizános csaj sétált a Marakana előtt, pont ott haladtak el, ahol a Zvezda-kanyar gyülekezett (már több százan voltak ott a stadion előtt a piros-fehérek), a kutya hozzájuk nem szólt. Közben meg az újságban csak azt olvasod, hogy mekkora botrányok voltak. Vannak persze, de ebbe "civilek" ritkán keverednek bele. Aki részt vesz ezekben, és megsebesül, az jó eséllyel előzetesen felvállalta ezt, és annak tudatában vett részt a dolgokban, hogy a földön maradhat.
Vannak összecsapások persze, de ezek 99%-ban olyanok között történnek, akik készülnek rá, és részt akarnak venni benne. Két fiatal partizános csaj sétált a Marakana előtt, pont ott haladtak el, ahol a Zvezda-kanyar gyülekezett (már több százan voltak ott a stadion előtt a piros-fehérek), a kutya hozzájuk nem szólt. Közben meg az újságban csak azt olvasod, hogy mekkora botrányok voltak. Vannak persze, de ebbe "civilek" ritkán keverednek bele. Aki részt vesz ezekben, és megsebesül, az jó eséllyel előzetesen felvállalta ezt, és annak tudatában vett részt a dolgokban, hogy a földön maradhat
Pontosan ezért kell külömbbséget tenni Ultrák és Hooliganok között, a kettő nagyon nem ugyanaz. De ezt megint csak azok tudják akik kijárnak a meccsekre.
Sariboxer! Jól kicsesztél velem ezzel a topikkal, írom a zagyvaságaimat ahelyett, hogy pókereznék. ;)))
Wow ez nagyon tetszett nem akarsz irni egy fociláz 2őt?:) (nem nyalásból mondom tényleg megfogott)
Talán tényleg ez az igazi szurkolói mentalitás;) viszont van egy réteg aki élvezni akarja a mecset amit néz és talán neki nem elég ez a fajta élmény amit irtál és ezért pártol át más csapathoz -tudom tudom angliában ilyen nem fodulhatna elő- de mégis van ilyen attol még azis szurkoló vhol na mind1 hagyjuk tényleg nagyon jol sikerült ez az irásod;)
Milwall liga 1.es bár lehet h amikor a fradival játszottak még champes volt nemtom. Viszont sztem alapvető különbség pl a stadionok állapota mert ugye azt beismerhetjük h az emberek szivesebben mennek ki egy szép stadionba mint egy olyanba ahonnan leszakad a fél lelátó és angliában még a 3-4.osztályban is szép stadionok vannak.
MOn nem a lokálpatriotizmusal van baj az elég nagy ahogy én látom, hanem a mentalitásál: a folyamatos elégedetlenséggel(pesszimizmussal)+ a lustasággal (jobb otthon ülni felkiáltással) és amit nagyon utálok h itt mindig mindenki az erősebbnek szurkol (tiszt a kiv.nek) így nehéz...
lehet, hogy vesztenel ma, es akkor meg kerestem is neked :)
Egyébként a világ legnagyobb focis témájú könyve szerintem, bár Hornby amúgy is remek író, és nekem nagyon tetszett a "Pop, csajok, satöbbi" is tőle.