Póker Fórum Archívum > Minden más > Focicsapatok szurkoloi hattere

Vika
Válasz FairName kommentjére
2008. dec. 9. 15:48

Ezzel nem teljesen értek egyet bőven elég ha kint élsz és kijársz minden mecsükre de természetesen gondolom teis erre gondoltál (lásd west hames film bár persze az egy film de befogadják az embereket ha kijárnak a mecsre és nem kell feltétlen oda születni). Viszont abban egyetértünk, hogy innen magyarországról maximum szipatizálni és szeretni lehet a külföldi csapatokat

Ez speciális eset amit írsz. Ha valaki 10 éve Rómában lakik, abból lehet úgymond igazi Róma-drukker, hiszen lehet, hogy bérlete van már 8 éve a Teverére. De ez ahogy írtam is, speciális eset, és nagy általánosságban nem erről van szó ennek a problémának a kapcsán, hanem a sok emberről, akik önbecsapásban élnek a külföldi (sztár)csapatok terén.

(Bár mellékszál, de a Green Street Hooligans azért egy elég gyenge mese volt minden szempontból, legyünk őszinték, szurkolói értelemben is az volt (köze nem volt a realitáshoz semmilyen téren), meg Frodo úrfi személyiségének fejlődése (a semmiből iszonyat West Ham-fanatikus lett pillanatok alatt) szempontjából is. Én nem mondom, hogy nem néztem meg a filmet, de ha már választanom kellene, akkor sokkal inkább a Football Factory, ami a maga nemében egy egész jól sikerült film, bár az alapjául szolgáló ugyanilyen című könyv sokkal komplexebb, és érdekesebb is. A GSH egy tipikus hollywoodi amerikai giccs.)

Vika
Válasz Blatand kommentjére
2008. dec. 9. 15:53

Értem azt amit írtok, hogy innen soha nem lehet senki akkora drukker mint aki ott van és ezzel egyet értek részben (igazából nagy részben), de nekem pont van egy ismerősöm aki Lakers fan, akinek a szobájában még a wcpapír is Lakersös és amikor nézett egy meccset vagy megnézte az interneten hogy nyerte e a csapata akkor úgy örült mint majom a farkának ( finoman szólva) és mikor volt egy olyan lehetősége hogy kimenjen LA-be és részt tudott venni Lakers mecseken akkor kint rászóltak hogy ne ugráljon meg ne üvöltsön mert másokat zavar.
Bár igaz hogy az NBA egy elég műanyag szar és csak ezért lehet ez így, hogy még innen is nagyobb drukker tud lenni mint aki ott van.

A másik része amit mondtál, hogy nem mondhatja azt hogy "mi nyertünk"
szerintem mondhatja ha úgy nézzük hogy minden embernek aki valamilyen sportot néz és van olyan csapat akinek szurkol, arra azt mondja hogy az én kedvenc csapatom, tehát egyfajta birtoklási viszony lép föl hogy az én kedvencem az enyém ergo ha győz a csapat nem azt mondja, hogy nyertem hanem nyertünk.
Viszont ha mélyebb értelemben vesszük akkor igazad van, hogy ő azt nem tudhatja igazán sajátjának, hisz ő nincs ott kint nem érzi azt a légkört azt a térsadalmi hátteret amitől ő azt mondhatná hogy "mi nyertünk"

Nézd, én is kitapétázhatom Angelina Jolie képével a szobámat (mondjuk ez pont rossz példa részemről, mert nem vagyok különösebben oda érte), ettől este lefeküdni még a barátnőmmel fogok. (Vagy a markommal, és elhitetem magammal, hogy ő Angelina Jolie. ;) ) Kicsit meredek példa ez a markos, tudom, de talán ez példázza a legjobban, hogy mi is az én problémám. És mondhatom persze másnap a "nyertünk" példájára, hogy megvolt Angelina Jolie, csak ettől még baromira nem lesz igaz. De igazad van, mondhatni mondhatom. Megtiltani nem tiltja meg senki. :)

Blatand
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 9. 15:55

Nézd, én is kitapétázhatom Angelina Jolie képével a szobámat (mondjuk ez pont rossz példa részemről, mert nem vagyok különösebben oda érte), ettől este lefeküdni még a barátnőmmel fogok. (Vagy a markommal, és elhitetem magammal, hogy ő Angelina Jolie. ;) Kicsit meredek példa ez a markos, tudom, de talán ez példázza a legjobban, hogy mi is az én problémám. És mondhatom persze másnap a "nyertünk" példájára, hogy megvolt Angelina Jolie, csak ettől még baromira nem lesz igaz. De igazad van, mondhatni mondhatom. Megtiltani nem tiltja meg senki. :) )

Az a baj hogy nem értetted amit írtam.

FairName
Válasz Blatand kommentjére
2008. dec. 9. 16:11

A GSH sztem nézhető volt de persze voltak benne tulzások ezért is irtam h csak egy film (és valóban vicces volt eleinte h frodó lesz a nagy huligán de egész jó alakitás volt na de mind1 ez szubjektiv h kinek mi tetszik)
A másik sztem azis egy fontos kérdés h kit tekintesz te igazi szurkolónak egy példa van egy ember aki mindent tud a csapatáról folyamatosan bujja az ujságokat tudja kivülről a klub történelmét stb de mondjuk csak havonta egyszer tud kimenni a csapat mecsére mert pl másik városban lakik a munkája miatt.
A másik ember minden mecsen kint van benne van a bunyokban de pl ha megkérdezed a 30 évvel ezelőtti bajnok csapat tagjait nem tudná felsorolni
Melyikük az igazi szurkoló?
Szóval ezaz igazi szurkoló, meg ott kell születni azért elég komplex kérdés totálisan szubjektiv h ki kit vesz "igazi" szurkolonak már ha egyáltalán létezik ilyen...

vinczesz
2008. dec. 9. 16:20

Melyikük az igazi szurkoló?

Van egy sorozat a National Geographic-on, világhírű csapatok fanatikusairól. Láttam például azt a részt, amelyikben a stáb elkísérte a Palmeiras szurkolókat idegenbe valami nagy rivális csapathoz. Beszélgettek is velük közben. Vicces volt, hogy az életbeli fontossági rangsorban voltak napok, amikor a csapat az asszony, gyerekek és család elé került.

Csatákról meséltek, pajzsokat és árnyékolókat tettek a busz ablakaiba, mert az előző hasonló túrán az ellenfél szurkolói belőttek pisztollyal a buszba.

bravesoul
2008. dec. 9. 16:22

Szerintem nem kell ott születni stb. ahhoz,hogy egy klubért rajongni tudj. Egy nővel sem kell,egy vársoban\országban születned ahhoz,hogy beleszeress.

Csak 5 éve vagyok Juventus szurkoló, gyakorlatilag minden meccsét\gólját láttam azóta a csapatnak és egy percig fel sem merült bennem,hogy átpártoljak stb. 2 meccsen voltam eddig, de ettől még minden meccsüket ugyanúgy magaménak érzem mintha a helyi kiscsapat lenne. Megmagyarázni szerintem ezt nem lehet, bizonyos szinten rajongni kell a labdarúgásért ahhoz,hogy valaki """""igazi szurkoló"""" legyen.

Sajnos Magyarországon, szerintem (azt leszámítva,ha pl. közeli csapat,város csapata,"apu is fradista stb") a tájékozatlanságon kivül nem sok dolog vehet rá valaki arra,hogy rajongjon egy klubért.

Azt hiszem,ezt nagyon jól mutatja a honi nézőátlag, azonban magyar labdarúgásról (?) nem áll módomban eszmecserét folytatni, mivel se képben nem vagyok vele,de nem is szeretnék :)

Igazából a mai labdarúgás pont azt a varázsát kezdi elveszíteni amit eddig a megtelt Napoli stadionok s meccseket végig éneklő Pool szurkolók és stb. adtak a dolognak.

off vagy nem off: én azért nem érem már "igazinak" a futball-t mert, számomra nézni is rossz,ha pl. egy ibrahivomvic ki fut egy Inter mezben a pályára. Lehet csak én vagyok ilyen mániákus stb. és számomra fontosak csak a "klub értékei",de nem tudom lenne-e gerincem közvetlen riválishoz igazolni bármilyen okból is valahonnan. Sajnos nagyon pénzorientált a futball,egyre kevesebb a példakép és egyre több a kedvenc játékos.

Ezvan.

FairName
2008. dec. 9. 16:22

És ahhoz h a magyarok nagy többsége miért szurkol külföldi klubboknak. Sztem ez elég egyszerü a hazai foci minősége elég ok erre ( ami h miért ilyen azis megérne pár oldalt de mindjárt kezdődik a sessionöm szal csak röviden:))
- Nem járnak az emberek mecsre ( és itt viszaérünk az eredeti problémához h miért nem járnak mecsre, mert szar a szinvonal és miért szar a szinvonal mert nem jár ki senki)
- Nincs pénz
- nincs utánpótlás bázis, nincs tömegsport, nincs az h egy városnak 10 csapata van mint régen (vidéki városokra gondolok)
És h válasszon egy kisgyerek példaképet itthonrol ha nem jó a bajnokság fogja kiválasztja pl ronaldot és onnatol a Munak szurkol kb ennyi.
Amugy meg azok között is vannak különbségek akik itthonrol szimpatizálnak külföldi csapatokkal... vannak olyanok akiknek mindig az lesz az aktuális kedvencük aki megnyeri a BLt na ezaz igazán nagyon szánalmas

zsola1899
Válasz vinczesz kommentjére
2008. dec. 9. 16:28

The Real Football Factories
Gondolom erre gondoltál, nem rossz sorozat, körbejárja a világot és megkeresi a jobb hool csoportokat.

vinczesz
Válasz bravesoul kommentjére
2008. dec. 9. 16:34

Csak 5 éve vagyok Juventus szurkoló, gyakorlatilag minden meccsét\gólját láttam azóta a csapatnak és egy percig fel sem merült bennem,hogy átpártoljak stb.
...
számomra nézni is rossz,ha pl. egy ibrahivomvic ki fut egy Inter mezben a pályára.

Mit mondanál akkor, ha te is kaptál volna az ő szerződésében foglaltakhoz hasonló összeget? :)

Egyébként még kisgyerekként én sem értettem, hogy lehet az, hogy az én gombfoci csapatomban Disztl Péter még a Videoton kapusa, a tévében meg már a Honvéd kapujában áll... WTF?!

Vika
Válasz zsola1899 kommentjére
2008. dec. 9. 16:34

Nézd, én is kitapétázhatom Angelina Jolie képével a szobámat (mondjuk ez pont rossz példa részemről, mert nem vagyok különösebben oda érte), ettől este lefeküdni még a barátnőmmel fogok. (Vagy a markommal, és elhitetem magammal, hogy ő Angelina Jolie. ;) ) Kicsit meredek példa ez a markos, tudom, de talán ez példázza a legjobban, hogy mi is az én problémám. És mondhatom persze másnap a "nyertünk" példájára, hogy megvolt Angelina Jolie, csak ettől még baromira nem lesz igaz. De igazad van, mondhatni mondhatom. Megtiltani nem tiltja meg senki. :)

És akkor még egy gondolat ebben a témában, aztán a magam részéről ezt a fejezetet lezárom, mert tapasztalatból mondom, hogy előbb vagy utóbb csak parttalan vita alakul ki belőle. :)

Van egy egyedülálló sportág a világon, a foci. A foci mindig is több volt egy sportnál, most meg nem mondom, hogy ki mondta Angliában egyszer, hogy a foci nem olyan, mint a vallás, sokkal fontosabb annál. Közel egy évszázadon át a labdarúgás közösségteremtő erő volt. A települések, városrészek, országok büszkék voltak a csapataikra, válogatottjukra, vagy éppen égett miattuk a bőr a pofájukról, és ez a multikultis zagyvaság a sok foteldrukkerrel és a bálványozott külföldi csapatokkal, csak az internettel együtt tört be mindenhová. Addig nagyrészt egy csapatnak helyi szurkolói voltak, ami sokkal bensőségesebb és őszintébb viszonyt biztosított ezekben a kapcsolatokban klub és szurkolói között. 20-30 éve még elképzelhetetlen volt, hogy valaki azt mondja egy angol válogatottra magyar létére, hogy "nyertünk", ma már sajnos egész általános. A foci szimpla üzletté lett, sok klub hosszas és fáradtságos munkával leépítette a szurkolói bázisát, aztán teremtett helyette egy olyat, ami miatt sokszor már ő maga panaszkodik (lásd Manchester U. a bambuló "úri" közönségével a hazai meccsein, akiket 2 ezer debreceni simán leszurkol, pedig 30-ad annyian vannak, mint a hazaiak). A foci pont azokat az értékeit veszíti el az utóbbi bő évtizedben, ami miatt naggyá lett. És ez mérhetetlenül szomorú. Igazából két részre osztanám az embereket, akik érdeklődnek a foci iránt. Van egy mára már nagy többség, akik nem igazi elkötelezett szurkolók. Ők a fotelből nézik a meccseket, sosem fogják megtudni, hogy milyen egy igazi klubhoz, ezzel együtt egy közösséghez tartozni. Ma már a foci vezérkara az ő kegyeiket keresi. És van egy mára sajnos már kisebbség, akik kijárnak a csapatuk meccsére hóban és fagyban is, ők pontosan tudják, milyen kiállni valamiért, milyen egy igazi közösséghez tartozni, ha ez éppen egy negyedosztályban vergődő klubot jelent, akkor azt, ha viszont valaki pont Liverpoolba vagy környékére született, akkor annak meg a Liverpoolt vagy az Evertont. Az a bökkenő csak ebben az egészben, hogy a foci fennállása nagy részében ezért az utóbbi rétegért volt, ettől a rétegtől lett hatalmassá, a világ legnépszerűbb sportjává. És mára, amikorra hatalmas lett, akkor pont ez a réteg lett az, aki a vezetők szemében már csak felesleges nyűgöt jelent.
Egy gond van csak ezzel, és előbb vagy utóbb szembesülnie kell a sok szívtelen üzletembernek majd ezzel a problémával, mégpedig az, hogy szépen lassan majd mindenhonnan el fognak tűnni az igazi szurkolók, és velük együtt a hangulat is, és ezzel a foci veszíteni fog az értékéből, mégpedig rengeteget. Mert őszintén! Egy Fradi-Újpest ki a pikulát érdekelne a két csapat szurkolóin kívül, ha nem lenne az óriási szurkolói rivalizálás évtizedek óta? Megmondom én, senkit. Pont ez teszi ugyanis eladhatóvá, ez adja meg a hátterét ennek a meccsnek. A játékosok mindkét oldalon zsoldosok nagyrészt, nekik aztán alapvetően mindegy lenne, hogy Újpest vagy éppen REAC, ők is a közönség hatására pörögnek fel a derbyre. Na ha majd ez a közönség (az igazi szurkolói réteg) előbb vagy utóbb nem lesz, akkor majd meg lehet nézni, hogy mennyit fog érni egy ilyen derby.

És az is milyen érdekes, hogy sok foteldrukker (elnézést, nem bántásból írom ezt, tényleg azokra gondolok, akiknek a tévé jelenti az egyetlen fociélményt) egyfolytában azt szajkózza, hogy mennyire jó ez az új rendszer, meg ők azok, akik simán áldásukat adnák arra is, hogy nemzeti bajnokságok helyett legyen valami országok feletti undorító szuperliga, amolyan jenki mintára (na ja, a kibicnek soha semmi sem drága), addig azok az igazi szurkolók az európai élkluboknál, akik elvileg haszonélvezői az új rendszernek, mégis a régi BEK-et, meg a régi focit sírják vissza. Említettem már a római szurkolók egy régebbi kiáltványát, ami pont a fenti dolgokkal foglalkozott, és többek között a régi, még igazán szerethető focit, ezen belül pedig a régi kuparendszert sírta vissza. Hangsúlyozom, a legfanatikusabb Róma-drukkerek voltak és vannak is ezen a véleményen, az összes többi olasz társukhoz hasonlóan. Pedig ha valaki elvileg hasznélvezője ennek a rendszernek, akkor azok pont a nagy európai csapatok szurkolói.
"No al calcio moderno!" Gyakorlatilag minden olasz stadionban kint vannak ilyen szövegű zászlók. De ugyanilyen "mozgalom", csak máshonnan indulva a "Support your local team!" is.

Befejeztem a szófosást. ;)

Élő ügyfélszolgálat