Ezzel nem teljesen értek egyet bőven elég ha kint élsz és kijársz minden mecsükre de természetesen gondolom teis erre gondoltál (lásd west hames film bár persze az egy film de befogadják az embereket ha kijárnak a mecsre és nem kell feltétlen oda születni). Viszont abban egyetértünk, hogy innen magyarországról maximum szipatizálni és szeretni lehet a külföldi csapatokat
Értem azt amit írtok, hogy innen soha nem lehet senki akkora drukker mint aki ott van és ezzel egyet értek részben (igazából nagy részben), de nekem pont van egy ismerősöm aki Lakers fan, akinek a szobájában még a wcpapír is Lakersös és amikor nézett egy meccset vagy megnézte az interneten hogy nyerte e a csapata akkor úgy örült mint majom a farkának ( finoman szólva) és mikor volt egy olyan lehetősége hogy kimenjen LA-be és részt tudott venni Lakers mecseken akkor kint rászóltak hogy ne ugráljon meg ne üvöltsön mert másokat zavar.
Bár igaz hogy az NBA egy elég műanyag szar és csak ezért lehet ez így, hogy még innen is nagyobb drukker tud lenni mint aki ott van.
A másik része amit mondtál, hogy nem mondhatja azt hogy "mi nyertünk"
szerintem mondhatja ha úgy nézzük hogy minden embernek aki valamilyen sportot néz és van olyan csapat akinek szurkol, arra azt mondja hogy az én kedvenc csapatom, tehát egyfajta birtoklási viszony lép föl hogy az én kedvencem az enyém ergo ha győz a csapat nem azt mondja, hogy nyertem hanem nyertünk.
Viszont ha mélyebb értelemben vesszük akkor igazad van, hogy ő azt nem tudhatja igazán sajátjának, hisz ő nincs ott kint nem érzi azt a légkört azt a térsadalmi hátteret amitől ő azt mondhatná hogy "mi nyertünk"
Nézd, én is kitapétázhatom Angelina Jolie képével a szobámat (mondjuk ez pont rossz példa részemről, mert nem vagyok különösebben oda érte), ettől este lefeküdni még a barátnőmmel fogok. (Vagy a markommal, és elhitetem magammal, hogy ő Angelina Jolie. ;) Kicsit meredek példa ez a markos, tudom, de talán ez példázza a legjobban, hogy mi is az én problémám. És mondhatom persze másnap a "nyertünk" példájára, hogy megvolt Angelina Jolie, csak ettől még baromira nem lesz igaz. De igazad van, mondhatni mondhatom. Megtiltani nem tiltja meg senki. :) )
A GSH sztem nézhető volt de persze voltak benne tulzások ezért is irtam h csak egy film (és valóban vicces volt eleinte h frodó lesz a nagy huligán de egész jó alakitás volt na de mind1 ez szubjektiv h kinek mi tetszik)
A másik sztem azis egy fontos kérdés h kit tekintesz te igazi szurkolónak egy példa van egy ember aki mindent tud a csapatáról folyamatosan bujja az ujságokat tudja kivülről a klub történelmét stb de mondjuk csak havonta egyszer tud kimenni a csapat mecsére mert pl másik városban lakik a munkája miatt.
A másik ember minden mecsen kint van benne van a bunyokban de pl ha megkérdezed a 30 évvel ezelőtti bajnok csapat tagjait nem tudná felsorolni
Melyikük az igazi szurkoló?
Szóval ezaz igazi szurkoló, meg ott kell születni azért elég komplex kérdés totálisan szubjektiv h ki kit vesz "igazi" szurkolonak már ha egyáltalán létezik ilyen...
Melyikük az igazi szurkoló?
Szerintem nem kell ott születni stb. ahhoz,hogy egy klubért rajongni tudj. Egy nővel sem kell,egy vársoban\országban születned ahhoz,hogy beleszeress.
Csak 5 éve vagyok Juventus szurkoló, gyakorlatilag minden meccsét\gólját láttam azóta a csapatnak és egy percig fel sem merült bennem,hogy átpártoljak stb. 2 meccsen voltam eddig, de ettől még minden meccsüket ugyanúgy magaménak érzem mintha a helyi kiscsapat lenne. Megmagyarázni szerintem ezt nem lehet, bizonyos szinten rajongni kell a labdarúgásért ahhoz,hogy valaki """""igazi szurkoló"""" legyen.
Sajnos Magyarországon, szerintem (azt leszámítva,ha pl. közeli csapat,város csapata,"apu is fradista stb") a tájékozatlanságon kivül nem sok dolog vehet rá valaki arra,hogy rajongjon egy klubért.
Azt hiszem,ezt nagyon jól mutatja a honi nézőátlag, azonban magyar labdarúgásról (?) nem áll módomban eszmecserét folytatni, mivel se képben nem vagyok vele,de nem is szeretnék :)
Igazából a mai labdarúgás pont azt a varázsát kezdi elveszíteni amit eddig a megtelt Napoli stadionok s meccseket végig éneklő Pool szurkolók és stb. adtak a dolognak.
off vagy nem off: én azért nem érem már "igazinak" a futball-t mert, számomra nézni is rossz,ha pl. egy ibrahivomvic ki fut egy Inter mezben a pályára. Lehet csak én vagyok ilyen mániákus stb. és számomra fontosak csak a "klub értékei",de nem tudom lenne-e gerincem közvetlen riválishoz igazolni bármilyen okból is valahonnan. Sajnos nagyon pénzorientált a futball,egyre kevesebb a példakép és egyre több a kedvenc játékos.
Ezvan.
És ahhoz h a magyarok nagy többsége miért szurkol külföldi klubboknak. Sztem ez elég egyszerü a hazai foci minősége elég ok erre ( ami h miért ilyen azis megérne pár oldalt de mindjárt kezdődik a sessionöm szal csak röviden:))
- Nem járnak az emberek mecsre ( és itt viszaérünk az eredeti problémához h miért nem járnak mecsre, mert szar a szinvonal és miért szar a szinvonal mert nem jár ki senki)
- Nincs pénz
- nincs utánpótlás bázis, nincs tömegsport, nincs az h egy városnak 10 csapata van mint régen (vidéki városokra gondolok)
És h válasszon egy kisgyerek példaképet itthonrol ha nem jó a bajnokság fogja kiválasztja pl ronaldot és onnatol a Munak szurkol kb ennyi.
Amugy meg azok között is vannak különbségek akik itthonrol szimpatizálnak külföldi csapatokkal... vannak olyanok akiknek mindig az lesz az aktuális kedvencük aki megnyeri a BLt na ezaz igazán nagyon szánalmas
The Real Football Factories
Gondolom erre gondoltál, nem rossz sorozat, körbejárja a világot és megkeresi a jobb hool csoportokat.
Csak 5 éve vagyok Juventus szurkoló, gyakorlatilag minden meccsét\gólját láttam azóta a csapatnak és egy percig fel sem merült bennem,hogy átpártoljak stb.
...
számomra nézni is rossz,ha pl. egy ibrahivomvic ki fut egy Inter mezben a pályára.
Nézd, én is kitapétázhatom Angelina Jolie képével a szobámat (mondjuk ez pont rossz példa részemről, mert nem vagyok különösebben oda érte), ettől este lefeküdni még a barátnőmmel fogok. (Vagy a markommal, és elhitetem magammal, hogy ő Angelina Jolie. ;) ) Kicsit meredek példa ez a markos, tudom, de talán ez példázza a legjobban, hogy mi is az én problémám. És mondhatom persze másnap a "nyertünk" példájára, hogy megvolt Angelina Jolie, csak ettől még baromira nem lesz igaz. De igazad van, mondhatni mondhatom. Megtiltani nem tiltja meg senki. :)