Póker Fórum Archívum > Minden más > Focicsapatok szurkoloi hattere

Vika
Válasz FairName kommentjére
2008. dec. 9. 16:43

A GSH sztem nézhető volt de persze voltak benne tulzások ezért is irtam h csak egy film (és valóban vicces volt eleinte h frodó lesz a nagy huligán de egész jó alakitás volt na de mind1 ez szubjektiv h kinek mi tetszik)
A másik sztem azis egy fontos kérdés h kit tekintesz te igazi szurkolónak egy példa van egy ember aki mindent tud a csapatáról folyamatosan bujja az ujságokat tudja kivülről a klub történelmét stb de mondjuk csak havonta egyszer tud kimenni a csapat mecsére mert pl másik városban lakik a munkája miatt.
A másik ember minden mecsen kint van benne van a bunyokban de pl ha megkérdezed a 30 évvel ezelőtti bajnok csapat tagjait nem tudná felsorolni
Melyikük az igazi szurkoló?
Szóval ezaz igazi szurkoló, meg ott kell születni azért elég komplex kérdés totálisan szubjektiv h ki kit vesz "igazi" szurkolonak már ha egyáltalán létezik ilyen...

Az igazi szurkoló az, aki "együtt él" a csapatával, kijár a hazai meccseire, a hangjával (no meg a belépővel) támogatja a klubját. Aki a fotelből szurkol valamelyik csapatnak, az maximum szimpatizáns lehet. Ezen nem értem, hogy mit kellene még ragoznom. Benne van magában a szurkoló szóban is a jelentése.

Kiegészítés: reagáltam a példádra az elköltözött, máshol munkát találó emberről, a félreértések elkerülése végett írom le újra itt is, hogy nálam ő is a tényleges szurkolói kategória attól, hogy minden hazai meccsre már nem tud kijárni. És 80 éves koromban is a csapatom szurkolója leszek én is, ha történetesen mostantól egyszer sem megyek már ki meccsre egész életemben, mert a szurkolóként leélt 20-25 évet az életemből, a megannyi SZEMÉLYESEN megélt meccset, a sok örömöt és bánatot, a beszedett pofonokat, a megszerzett sok havert kitörölni nem lehet.

Vika
2008. dec. 9. 16:55

A GSH sztem nézhető volt de persze voltak benne tulzások ezért is irtam h csak egy film (és valóban vicces volt eleinte h frodó lesz a nagy huligán de egész jó alakitás volt na de mind1 ez szubjektiv h kinek mi tetszik)
A másik sztem azis egy fontos kérdés h kit tekintesz te igazi szurkolónak egy példa van egy ember aki mindent tud a csapatáról folyamatosan bujja az ujságokat tudja kivülről a klub történelmét stb de mondjuk csak havonta egyszer tud kimenni a csapat mecsére mert pl másik városban lakik a munkája miatt.
A másik ember minden mecsen kint van benne van a bunyokban de pl ha megkérdezed a 30 évvel ezelőtti bajnok csapat tagjait nem tudná felsorolni
Melyikük az igazi szurkoló?
Szóval ezaz igazi szurkoló, meg ott kell születni azért elég komplex kérdés totálisan szubjektiv h ki kit vesz "igazi" szurkolonak már ha egyáltalán létezik ilyen...

Mindkettejük igazi szurkoló. Mégegyszer mondom, mellékvágányon jársz, én nem erről a rétegről/rétegekről beszélek. És megint más tészta, hogy mondjuk van egy Zalaegerszeg-szurkoló aki elkerült otthonról, és nem tud minden hétvégén hazajárni a meccsekre, mert ez érthető dolog, és semmi baj nincs vele. Ő valamikor szurkolóvá lett kijárt a csapata meccseire, aztán az élete máshogy alakult. De amikor Magyarországon valaki kitalálja magáról, hogy ő Real-szurkoló, az azért már kicsit más kategória, és én erről az utóbbi rétegről írtam folyamatosan eddig, ha nem lenne esetleg teljesen tiszta az írásaim lényege. Ez utóbbi réteget hagy ne nevezzem már szurkolóknak, mert nem azok. Elfogadom, hogy szimpatizálnak a Reallal, ezzel semmi gondom nincs, de ne viselkedjenek úgy, mint akik valaha is ténylegesen Real-szurkolók voltak, mert enyhén viccesek. És talán érzed Te is a különbséget a feltételezett zalaegerszegi ember és ez utóbbi réteg között.

A GSH legnagyobb hibája az volt, hogy hiteltelen volt az egész történet és a körítés is. Az egyetlen hiteles dolog körülbelül a sok Stone Island meg Henry Lloyd kabát volt a filmben. ;) A létszámok a történéseknél, az egész történet, a heroikus harcok... Én nem azt mondom, hogy nem volt nézhető, csupán azt, hogy nem volt hiteles. Egy nézhető mesefilm volt, ami a valósággal köszönő viszonyba sem került.

Vika
Válasz bravesoul kommentjére
2008. dec. 9. 17:11

Szerintem nem kell ott születni stb. ahhoz,hogy egy klubért rajongni tudj. Egy nővel sem kell,egy vársoban\országban születned ahhoz,hogy beleszeress.

Csak 5 éve vagyok Juventus szurkoló, gyakorlatilag minden meccsét\gólját láttam azóta a csapatnak és egy percig fel sem merült bennem,hogy átpártoljak stb. 2 meccsen voltam eddig, de ettől még minden meccsüket ugyanúgy magaménak érzem mintha a helyi kiscsapat lenne. Megmagyarázni szerintem ezt nem lehet, bizonyos szinten rajongni kell a labdarúgásért ahhoz,hogy valaki """""igazi szurkoló"""" legyen.

Sajnos Magyarországon, szerintem (azt leszámítva,ha pl. közeli csapat,város csapata,"apu is fradista stb") a tájékozatlanságon kivül nem sok dolog vehet rá valaki arra,hogy rajongjon egy klubért.

Azt hiszem,ezt nagyon jól mutatja a honi nézőátlag, azonban magyar labdarúgásról (?) nem áll módomban eszmecserét folytatni, mivel se képben nem vagyok vele,de nem is szeretnék :)

Igazából a mai labdarúgás pont azt a varázsát kezdi elveszíteni amit eddig a megtelt Napoli stadionok s meccseket végig éneklő Pool szurkolók és stb. adtak a dolognak.

off vagy nem off: én azért nem érem már "igazinak" a futball-t mert, számomra nézni is rossz,ha pl. egy ibrahivomvic ki fut egy Inter mezben a pályára. Lehet csak én vagyok ilyen mániákus stb. és számomra fontosak csak a "klub értékei",de nem tudom lenne-e gerincem közvetlen riválishoz igazolni bármilyen okból is valahonnan. Sajnos nagyon pénzorientált a futball,egyre kevesebb a példakép és egyre több a kedvenc játékos.

Ezvan.

Nem bántás, de miért lenne baj Ibrahimoviccal? (Értem a dolgot, és magam sem szeretem a fociprostikat (mondjuk ki nem az már manapság pár embert leszámítva) csak kicsit kötözködhetnékem van.) Ugyanannyi köze van a Juventushoz, mint amennyi az Interhez, egyik sem a nevelőegyesülete. Az már sokkal gyomorforgatóbb lenne, ha mondjuk Totti igazolna a Laziohoz, ami persze minden szempontból elképzelhetetlen, csak a példa kedvéért írtam le.

Vika
2008. dec. 9. 17:25

És ahhoz h a magyarok nagy többsége miért szurkol külföldi klubboknak. Sztem ez elég egyszerü a hazai foci minősége elég ok erre ( ami h miért ilyen azis megérne pár oldalt de mindjárt kezdődik a sessionöm szal csak röviden:))
- Nem járnak az emberek mecsre ( és itt viszaérünk az eredeti problémához h miért nem járnak mecsre, mert szar a szinvonal és miért szar a szinvonal mert nem jár ki senki)
- Nincs pénz
- nincs utánpótlás bázis, nincs tömegsport, nincs az h egy városnak 10 csapata van mint régen (vidéki városokra gondolok)
És h válasszon egy kisgyerek példaképet itthonrol ha nem jó a bajnokság fogja kiválasztja pl ronaldot és onnatol a Munak szurkol kb ennyi.
Amugy meg azok között is vannak különbségek akik itthonrol szimpatizálnak külföldi csapatokkal... vannak olyanok akiknek mindig az lesz az aktuális kedvencük aki megnyeri a BLt na ezaz igazán nagyon szánalmas

Részben igazad van a kevés nézőt illetően, valóban ezek a fő okok. Ha van foci van néző is, és lehet akkor minden héten botrány mindegyik stadionban (lásd Argentína), akkor is tele lesz a lelátó. Viszont hogy 100%-ig nem csak erről van szó, arra a legjobb példa a Fradi, akinek sok szurkolója pont a nehéz helyzetben állt sokkal inkább a csapata mögé, és jobb az átlagos nézőszámuk a másodosztályban, mint az utolsó egy-két évben az első ligában volt. Magyarországon alapvető gondnak érzem egyébként a rossz foci mellett azt is, hogy az emberek nagy részében egyáltalán nincs lokálpatriotizmus és egészséges hazaszeretet (mondom mindezt balos világnézetű emberként egyébként). Én nem hiszem például, hogy az angol harmadosztályban jobb játék lenne, mint itthon az NB1-ben, a Fradi-Millwall óta az is kiderült, hogy még az angol másodosztály sem jobb a magyar NB1-nél, sőt... tehát ha azt mondjuk, hogy csak a rossz foci a felelős, akkor Angliában is üresen kellene állnia a legtöbb alacsonyabb osztályú csapat stadionjának, ami viszont nincs így. Tehát a rossz foci mellett társadalmi problémák, az emberek alapvető érdektelensége (egészséges lokálpatriotizmus hiánya sokaknál) is közrejátszik a kis nézőszámokban.
Sok szempontból fura és elég speciális a magyar társadalom, ezt most a focitól elvonatkoztatva mondom.

Vika
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 9. 17:29

Sariboxer! Jól kicsesztél velem ezzel a topikkal, írom a zagyvaságaimat ahelyett, hogy pókereznék. ;)))

zsola1899
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 9. 17:39

Nincs néző!!!!!!!!!
Nézzétek meg, hogy próbálják ezt a maradék nézőt is ellehetetleníteni pl média, Bence főkapitány mlsz
Magyarországon szurkoló a média szerint nem lehet más csak randalírozó csőcselék.
Minden meccs előtt azt hangoztatják hogy na itt nagy balhé lesz (inkább FRADI meccseken), közbe meg a ÜLLŐIN a kanyar tele van családokkal, kisgyerekekkel csak ez rohattúl nem hír sehol a médiába hogy ilyen is van.

bravesoul
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 9. 17:49

részben egyetértek, nem a legjobb példa volt :)

200x. ajax:
"gyerekkorom kedvenc csapat a real madrid,nagy álmom válna valóra..."

viszont azért a 2005.aug 31

"kiskorom óta juvés vagyok"

és a 2007. aug

"gyermekoromban is inter szurkoló voltam"

amúgy, az általad említett fociprostik miatt kezd elvezni a "klub" varázs. klubhűség szót elvétve ismerik...

és látod Totti szerencsére egy hatalmas példakép lehet egy ilyen szempontból, szerintem azokon a papírokon amiket a reál ajánlott neki szintén nem kis összegek álltak...

ja és ettől még : fu ibra :)

Vika
Válasz Blatand kommentjére
2008. dec. 9. 17:53

Az a baj hogy nem értetted amit írtam.

Hidd el, pontosan értettem. És ha jól átgondolod amit írtam, akkor rá fogsz jönni, hogy ül a hasonlatom is. A haverod bármit csinál, a Lakers akkor is csak Angelina Jolie lesz a számára. Minden nap megnézheti tévében, újságban, de sosem lesz az "övé". És nem azért, mert olyan szép, vagy gazdag, hanem azért, mert nincs közöttük "fizikai" kapcsolat, és régen sem volt, és jó eséllyel nem is lesz soha az életben. Maximum egyszer az életben, ha szerencséje lesz, akkor eljut LA-be, és kijut egy Lakers-meccsre, de ez akkor sem "kapcsolat", én ezt próbálom megértetni veled is. Ez nem a haverod hibája, ő ide született, neki a Lakers a távoli rajongása tárgya lehet csak a korlátok miatt. De ha már annyira szereti a kosárlabdát, akkor lehet, hogy találna a közvetlen közelében is egy kosárcsapatot, amelynek minden héten élőben láthatná a játékát, és sokkal inkább tartozhatna ténylegesen ahhoz a klubhoz. Nem NBA, nem NBA, de az emberek sem mind Angelina Jolie kaliberű csajokkal bújnak ágyba, hogy ennél a példámnál maradjak. ;)

És azért azt Te is beláthatod, hogy a haverodnak ha megfeszül sem lesz olyan "kapcsolata" a Lakers-szel, mint annak a Los Angeles-i figurának, akinek bérlete van a csapat meccseire. Ez van, ez ellen tenni nem lehet, és pont ezért hülyeség az én szememben ez az internet és sport tv-k generálta "külföldi bálványimádat". De lehet, hogy csak én vagyok maradi és ódivatú.

bravesoul
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 9. 18:02

mutatsz nekem pár olyan játékos mo.-n akiket kirakhatok a falra 8 évesen és azt mondom,úgy akarok cselezni\gólt lőni\játszani mint ő :) ?

egyszerűen a foci mo.-n hitelét vesztette, nevetnek rajta, poénkodnak vele és stb. lenézik az egészet, nincs néző mert ugye szurkolók "parasztok, meg káromkodnak és verekednek." persze... a média is így álltja be.

mind1, itt egy darabig nem lesz változás,de ez az amin pláne nem fogom idegesíteni magam,mert semmi közöm hozzá:)

Vika
Válasz zsola1899 kommentjére
2008. dec. 9. 18:09

Nincs néző!!!!!!!!!
Nézzétek meg, hogy próbálják ezt a maradék nézőt is ellehetetleníteni pl média, Bence főkapitány mlsz
Magyarországon szurkoló a média szerint nem lehet más csak randalírozó csőcselék.
Minden meccs előtt azt hangoztatják hogy na itt nagy balhé lesz (inkább FRADI meccseken), közbe meg a ÜLLŐIN a kanyar tele van családokkal, kisgyerekekkel csak ez rohattúl nem hír sehol a médiába hogy ilyen is van.

Ez így van, sajnos ezt viszont csak azok tudják, akik rendszeresen kijárnak. A nagy többség megkapja a kereskedelmi szennyektől a 7-8 évvel ezelőtti balhék képeit, és elhiszi, hogy ebben az országban minden héten emberek halnak meg a meccseken, holott komolyabb összecsapások gyakorlatilag nincsenek is. Diósgyőrben tele van a lelátó kisgyerekekkel és fiatal lányokkal, soha egyiknek sem esett baja, mióta az eszemet tudom.

Jártam Olaszországban meccseken, jártam Lengyelországban (és nem a "legegyszerűbb" meccsen, hogy így mondjam), jártam a legnagyobb szerb derbin, ami egyben európa egyik legrettegettebb meccse is. Mindhárom helyen tele voltak a lelátók gyerekekkel, nőkkel. Vannak összecsapások persze, de ezek 99%-ban olyanok között történnek, akik készülnek rá, és részt akarnak venni benne. Két fiatal partizános csaj sétált a Marakana előtt, pont ott haladtak el, ahol a Zvezda-kanyar gyülekezett (már több százan voltak ott a stadion előtt a piros-fehérek), a kutya hozzájuk nem szólt. Közben meg az újságban csak azt olvasod, hogy mekkora botrányok voltak. Vannak persze, de ebbe "civilek" ritkán keverednek bele. Aki részt vesz ezekben, és megsebesül, az jó eséllyel előzetesen felvállalta ezt, és annak tudatában vett részt a dolgokban, hogy a földön maradhat.

Élő ügyfélszolgálat