Olvasta valaki Spiró Györgytől a Fogságban c. kötetet?
Ezt a két könyvet javasolnám:
https://www.libri.hu/konyv/noah_harari_yuval.sapiens-1.html
https://www.libri.hu/konyv/yuval_noah_harari.homo-deus.html
Michael J. Sullivan - Percepliquis - Az elveszett város
Határozottan a 2. legjobb kötet volt a sorozatban. A Trónbitorlók és Az elveszett város szépen közrefogja a többi részt. A köztes részek nekem nem tetszettek és azért is vártam ezzel a résszel idáig, mert hiába kaptak az előzőek egyre jobb értékelést nekem jóformán egyre kevésbé tetszettek. Viszont ez a kötet a maga kiszámíthatóságával együtt is olvasmányos volt.
Voltak számomra kissé érthetetlen pontok ettől függetlenül, de végül ez egy mese egy elképzelt világból. :)
Az egész sorozatot figyelembe véve az első és befejező rész miatt a közepestől kicsivel jobb történetet olvashattam az írótól. Azt viszont meg kell hagyni, hogy voltak nagyon jó ötletek benne és a két főszereplő elég jól kiegészítette egymást.
Ez a kötet: 8/10
A sorozat: 6/10
George Orwell - 1984
Zord és súlyos világot tár elénk. Kicsit elgondolkodtam azon, hogy ugyan a politika játszik benne hatalmas szerepet és én nem tapasztaltam meg, mert még kicsi voltam és a vége felé járt az a rendszer, valami hasonló volt itt is és egyéb országokban is. Korábban a nagy testvért lehetett TV-nek nevezni, manapság facebooknak vagy közösségi médiának. Megfontolandó, hogy az ember mi mindent képes „elfogadni” csak azért, hogy egy közösség része legyen, vagy legalábbis azon az úton haladjon, mint a többség (számomra erre nagyon jó példa a divat.).
Riasztó, hogy egyre kevesebb az egyéniség, annak ellenére, hogy sok helyről azt hallhatjuk, hogy légy egyéniség, mégis ugyanazokat a ruhákat és ugyanazokat a műsorokat, ugyanazokat a „menő” dolgokat tesszük, amiket a „Nagy Testvér” menőnek lát.
Arra nagyon jó volt a könyv, hogy figyelmeztessen arra, hogy gondolkodjak, használjam a fejem és ne pazaroljam az időt.
8/10
Stephen King - Mr. Mercedes
A leírásokban megkaptam a King minőséget, a történet hátterének kibontása nekem végig tetszett, folyamatos volt a feszültség. A párhuzamosan futó két szál ábrázolása is bejött. Valami azonban hiányzott, nem volt meg benne az a letaglózó élmény, amit nagyon sok könyvében megkapok. Engem nem zavartak a teljesen valószerűtlen események a történet második felében, de Kingtől nem is várok hiperrealizmust, mégis hiányzott egy mellbevágó élmény.
Mindent egybevéve egy érdekes, izgalmas kalandozás egy más területre az írótól.
8/10
Andrus Kivirähk - Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét
Egy nagyon furcsa utazás volt egy teljesen új világba. A maga nyers leírásaival, humorával, karaktereivel üde színfoltja volt az utóbbi időben kezem ügyébe került könyveknek. Görbe tükröt tartott a múlt és jövő makacs harcának, amely - engem legalábbis - gondolkodásra késztetett. Elképesztően szélsőséges nézőpontok jelentek meg, azt kell mondanom, hogy elég sűrűn lehet találkozni napjainkban is bármilyen téma is merüljön fel.
Aki valamilyen újszerű könyvélményre vágyik, annak ajánlom figyelmébe!
9/10
Edith Eva Eger - A döntés
Az egyik legnagyobb hatású könyv volt az utóbbi hónapokban, azok közül amiket olvastam. Egyrészt kifejezetten érdekes ahogy leírja ez az idős nő a sztoriját, másrészt utána egy picit más szemmel fogod szemlélni a világot, mindezt a jó értelemben! Kötelező darab!
Gabriel Wolf - A napisten háborúja
Nagyon jó alapötlet, sodró lendület, pörgő cselekmény. Ezek a pozitívumok. Valahogy mégsem éreztem az összhangot a könyvvel. Fura párbeszédek, számomra sokszor indokolatlan helyeken, sziutációkban ellőtt poénok, teljesen váratlan karakterváltások. A mellékszereplőkről pedig nem sok dolog derült ki. Elismerésem az írónak, mert tényleg fantáziadús az alapötlet, viszont egyelőre ennyi volt a közös kalandunk :)
6/10
David Gemmell - Hollószív
Vegyes érzéseim vannak. Egyfelől a szereplők hozták azt az emberi tulajdonságokat, amelyeket Gemmel mesterien teremt meg. Másfelől a történetvezetés nagyon hasonlított az előző kötetekhez, kisebb módosításokkal. Elvágtak pár történetszálat az előző könyvből és a nagy időbeli ugrás kicsit fura volt, de viszonylag könnyen át lehet lendülni rajta.
Ami számomra nagyon tetszett, hogy Gemmell iszonyatos erővel és "egyszerűséggel" jeleníti meg a rideg valóságot, ugyanakkor a karaktereket olyan finoman és érzékletesen bontotta ki (különösen Jaim jellemét), amire szerintem csak nagyon kevesen képesek. Emellett olyan témákat boncolgat, amely rendkívül gondolatébresztőek (pl. kisebbség-többség ellentét, egyházi-világi korrupció). Mégis a hullámzás és dráma után bennem a remény és az igazságossába vetett hit érzése bukkant fel.
Összességében egy nagyon értékes mondanivalót hordozó könyvet olvashatnak, akik kezükbe veszik.
8/10
David Gemmell - Viharlovas
Kiváló lezárása a sorozatnak. Egyszerre volt kissé giccses és komor. Nagyon elgondolkodtató volt a szellemvilág "sorsa" és jövendölése.
A hősiesség és gyarlóság lüktető elegye volt végig ez a sorozat, valóságos emberi lelkekkel és vívódásokkal, amelyeket sokszor magunknak sem vallunk be.
8/10
A sorozat: 8/10