pfff itt pont te vagy az, aki nincs tisztában az emberiség történelmével úgy látom, sem kultúrálisan, sem történelmileg, sem társadalmi szokások terén.
Ám megígérem, hogy többet nem szólok hozzá a topichoz. Ahhoz, hogy ezt a témát normálisan kifejtsem, tényleg egy szakdolgozat terjedelmére lenne szükség, a pár mondatos üzengetésnek meg nem vagyok hívek azzal itt most leállok......
Tartsatok demagógnak, de mielőtt szakértőnek érzed magad az ember történeti fejlődését illetően olvasd el 6-7 különböző szerző művét és ne csak a paleohívőkét.
Igaz, hogy nem nekem szólt ez a hsz, de azért mégis reagálnék rá. Eléggé kényes terület az, hogy a Föld lakosságát tekintve pontosan mennyi is az annyi. Pl. Ázsia egyes országaiban majdnem 100%-os a laktózérzékenység, de az egész kontinenst tekintve is 50% fölött van ez a szám. Afrikában is kb ilyen gyakori, de ott vannak eltérések egyes népeknél. Van, amelyiknél ott is 90% fölötti (pl.: bantuk). USA-ban is pl. a fekete bőrűeknél ez a szám 80% fölött lehet, míg a fehér bőrűeknél jóval kevesebb. Dél-Amerika se túl szerencsés, ott is 50% fölötti az előfordulás. Lehetne ezt sorolni még, de itt vannak a (remélhetőleg a kellően komoly linkek, ahonnan vettem az adatokat):
Lactose Intolerance
Lactose Intolerance
Who gets lactose intolerance?
Egy szegedi Ph.D. értekezés a témával kapcsolatban (29. oldaltól)
Jó, ez talán már nem olyan "hivatalos"
Statisztikai adatok az USA-ra vonatkozóan
Végére jöjjön egy kis wiki
Szerk.: Az alábbi linkeket is figyelembe véve, ha csak a 3 legnépesebb ország (Kína, India, USA - a Föld népességének kb 40%-a) számadatit vesszük figyelembe, már ~25%-nál tartunk a Föld lakosságát tekintve durva becsléssel (Kínában 80%-kal, Indiában 50%-kal számolva).
Még néhány statisztikai adat
Kínai adatok
Látni fogod a tudományos alapjait, ha egy kicsit áttekinted az emberiség történetét, táplálkozási szokásait, fejlődését, kultúrtörténetét... először ezeket kéne átnézned és megértened. Ha ebben tiszta a kép, akkor elő kéne venni kb 100-150 olyan statisztikai adatot, amelyek az elmúlt kb 160-200 évhez kapcsolódnak, és bizonyos tendenciákat mutatnak betegségekkel, fogyasztással, ... kapcsolatosan. Én korábban egyet emeltem ki, a cukorbetegség kapcsán. Látható, hogy a mutatók szinte exponenciálisan emelkednek, elég ha csak Mo-ot vizsgáljuk.(2 millió érintett, az 50 feletti korosztály közel fele!!!) Ezeknek elsődleges oka a táplálkozás helytelensége. Gabona, tejtermékek, hüvelyesek, burgonya, finomított cuccok, cukrok, könnyen felszívódó szénhidrátok.... nem okésak. Ennyi a lényeg. Nyomni kell a húsokat (halat!!!), zsírokat, zöldséget, gyümölcsöt...
Bármennyit is olvasok ebben a témában,csak ugyanolyannak tűnik mint a homeopátia volt néhány éve.Most ez az új táplálkozási divat,van akinek bejön,van akinek nem.
Egy napja olvasgatok erről. Van aki szerint lehet enni tejtermékeket, van aki szerint nem, van aki szerint lehet enni a gabonák közül a rizset, van aki szerint nem. akkor most WTF?
Köszi!
Valószínűleg az lehet az oka, hogy pl. Afrikában magas a laktóz intolerancia, hogy nincsenek hozzászokva. Nincs bent a kultúrájukban a tejfogyasztás, nem szokott hozzá az emésztőrendszerük generációk alatt. Szerintem ez még nem jelenti azt, hogy a tej egészségtelen lenne.
A csaj jöhetne sütni nekem is egy kis paleo kenyeret.
[video=youtube;ieB3XdsqpnU]http://www.youtube.com/watch?v=ieB3XdsqpnU[/video]
ezek olyan szép dolgok!
Kicsit furcsa,ha valaki csak a nevét nézi az étrendnek,hogy zsír,só,sütőpor,szódabikarbóna,őrölt pirospaprika kell hozzá és beletesszük a villanysütőbe, :)
"A burgonyával sok bajunk van. Az egyik, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, és ezáltal a gabonafélékből készült ételek mellett jelentős szerepet játszik a metabolikus szindróma és az elhízás kialakulásában. Vagyis a szívbetegség egyik okozója.
Azért az nem érv valami ellen hogy pl bocinak van szánva. Attól még lehet egészséges. (most függetlenül attól hogy az vagy nem az).
Az sem hogy x év alatt nem jöttek rá hogy egézségtelen valami. Attól még lehet az. Egyébként a legújabb kutatások egyértelműen bebizonyították a cukorról hogy "méreg". Nem rég olvastam erről egy cikket, már nem tudom hol. Anno a dohányzást sem tartották károsnak hosszú időn keresztül, most meg egyre több helyen betiltják mert mégis kiderült, hogy nem túl egészséges dolog:)
Azért az nem érv valami ellen hogy pl bocinak van szánva. Attól még lehet egészséges. (most függetlenül attól hogy az vagy nem az).
Az sem hogy x év alatt nem jöttek rá hogy egézségtelen valami. Attól még lehet az. Egyébként a legújabb kutatások egyértelműen bebizonyították a cukorról hogy "méreg". Nem rég olvastam erről egy cikket, már nem tudom hol. Anno a dohányzást sem tartották károsnak hosszú időn keresztül, most meg egyre több helyen betiltják mert mégis kiderült, hogy nem túl egészséges dolog:)
Egy napja olvasgatok erről. Van aki szerint lehet enni tejtermékeket, van aki szerint nem, van aki szerint lehet enni a gabonák közül a rizset, van aki szerint nem. akkor most WTF?