trixilw
Válasz kanrich_ kommentjére
2012. szept. 6. 20:27
Nemcsak én mondom ezt, hanem több ismerős devizakereskedő is: jó alkalom a mostani devizásítani minden forintot. Év végére egyes elemzők 350-es euró és 300-as usd-t várnak, persze ez a legrosszabb eset.
Az biztos, hogy ennél nem lesz erősebb a forint, nagyon felment az ára a nyáron. De a turistaszezonnak vége, carry-trade játékosok adják el, eur/usd valószínüleg lefelé megy, imf-el nemigen akarunk megállapodni. Ezek mind azt mutatják, hogy cudar fél éve jön a huf-nak.
Persze az ellenkezője is megtörténhet. Mindenesetre az én véleményem az, hogy innen csak a lejtő jön.
torzon
Válasz trixilw kommentjére
2012. szept. 27. 13:42
titcar
Válasz torzon kommentjére
2012. szept. 27. 13:56
pszibu
Válasz titcar kommentjére
2012. szept. 27. 14:16
nincs benne 1 értelmes érvelés, csak pár dolog egymás után dobálva mintha valami konklúziót lehetne levonni ebből.
pedig elég bika hír szerintem. kína gyárt szinte mindent a világon, energiát pedig tud venni dollár felhasználása nélkül is ezentúl. más kérdés, hogy a legyártott termékeket még mindig csak dollárért tudja eladni, ezért a teljes körforgásban még mindig nem tudja magát függetleníteni a dollártól, hacsak nem képes a körforgást ázsiában megvalósítani. a lényeg, hogy az import oldalon így már nem tudják az országot befolyásolni. (bár amennyire tudom, eddig is az export oldali adósság-elértéktelenítés volt az igazi gond, úgyhogy inkább az a kérdés, hogy hová tudnak eladni)
titcar
Válasz pszibu kommentjére
2012. szept. 27. 15:00
pedig elég bika hír szerintem. kína gyárt szinte mindent a világon, energiát pedig tud venni dollár felhasználása nélkül is ezentúl. más kérdés, hogy a legyártott termékeket még mindig csak dollárért tudja eladni, ezért a teljes körforgásban még mindig nem tudja magát függetleníteni a dollártól, hacsak nem képes a körforgást ázsiában megvalósítani. a lényeg, hogy az import oldalon így már nem tudják az országot befolyásolni. (bár amennyire tudom, eddig is az export oldali adósság-elértéktelenítés volt az igazi gond, úgyhogy inkább az a kérdés, hogy hová tudnak eladni)
ő jó és? eddig is ültek végtelen dolláron, meg ezután is lesz nekik.
pszibu
2012. szept. 27. 15:29
ő jó és? eddig is ültek végtelen dolláron, meg ezután is lesz nekik.
??? ajaj :) a pénznek effektíve nincs értéke, a pénzzel értéket fejezel ki, ezzel szemben a nyersanyag, az áru, szolgáltatás stb. magát az értéket képviseli. ergo a végtelen dollárt a hajukra kenhetik.
de hogy a példánál maradjunk. ha az usa hitelre vesz 100 dollárért egy kínai terméket, majd nyomtat egy 100 dollárost 10 centért, akkor elinflálta a termék árát. kvázi 10 centért kapta meg a terméket. (erősen leegyszerűsítve)
ha az usától függetleníteni tudja magát egy egész kontinens, akkor az azt jelenti, hogy saját körforgást tud létrehozni, így nem lesz rákényszerítve arra, hogy kiszolgáltatva leygen a fenti jelenségnek. sőt, jelen esetben a jüan elszámolásnak köszönhetően éppen hogy kína határozhatja meg, hogy mit kapjon egy általa gyártott termékért, illetve mit adjon az általa vásárolt nyersanyagért.
ha kína saját körforgásban gazdaságilag életben tud maradni, akkor annyira fogja őket érdekelni, ha csődbe megy amerika, mint amennyire amerikát, ha csődbe megy magyarország. (na jó, ez persze erős túlzás, de talán látható a párhuzam)
masikati
2012. szept. 27. 16:05
Mostmár azért Kína kezdi szépen átcsoportsoítani a dollár deviza tartalékait aranytartalékra. Ha jól emlékszem, akkor 1000 tonnáról 6000 tonnára emelik az arany tartalékaikat.
titcar
Válasz Bumbanas kommentjére
2012. okt. 15. 15:07
tudnám mire fel ez a nagy örömködés ? :D
trixilw
2012. okt. 15. 15:32
tudnám mire fel ez a nagy örömködés ? :D
Alapjáraton boldog emberek vagyunk. De ez mire jött? :)
titcar
Válasz trixilw kommentjére
2012. okt. 17. 2:27
De ez mire jött? :)
211.92 huf = 1 usd erre...