Póker Fórum Archívum > Sit&Go > SNG tanuló topic

Galambos Tarzan
Válasz straubbazsi kommentjére
2011. máj. 23. 14:40

Nem annyira értem a kérdést. Elvileg, magától értetődő.

Tegyétek be ti a kérdéses graffot, és elmondom, h mi van rajta : ).

Itt van pl ez, mit lehet erről leolvasni?

Sorry, de akárhogy méretezem képtelen vagyok normálisan beállítani a képet, ha valaki tud egy nagyobbat, töltse fel. Nekem nincs idegrendszerem hozá tovább :D Talán a lényeg kivehető.

Johnny Diablo
Válasz Galambos Tarzan kommentjére
2011. máj. 23. 17:22

Itt van pl ez, mit lehet erről leolvasni?

Sorry, de akárhogy méretezem képtelen vagyok normálisan beállítani a képet, ha valaki tud egy nagyobbat, töltse fel. Nekem nincs idegrendszerem hozá tovább :D Talán a lényeg kivehető.

ez még ok, de amikor egymásra tolja 3 ember grafját? na de mindegy is, mert amekkora tétre zuhantam nincs szükség ilyenekre, csak gondoltam később szükség lehet rá.
igazából azokban ahol több garfot tesz egymásra ott csak a velem szembeni értékeket látom vagy viszonyítja a többi ellenfél grafjait is egymáshoz. azt látom, hogy velem szemben hol mekkora %-os az eredmény, de azt mutatja valahol h mondjuk A játékos hogy teljasít B játékossal szemben? nem tudom, ez így mennyire érthető?

trixilw
Válasz Johnny Diablo kommentjére
2011. máj. 23. 19:00

A grafikonok használatához nagyon fontos, hogy legalább egy paraméter pontosan be legyen állítva, attól függően, hogy mit keresünk és mit akarunk mérni mihez. Vagy az ellenfél laptartománya, vagy az edge pontos kell, hogy legyen. Ennek a logikája egyszerűen az, hogy a wiz az edge, az ellenfél laptartománya és a mi laptartományunk alapján számolja ki, hogy milyen range-el pusholjunk vagy adjunk meg.

Az első grafikon (Opponent Hand Range vs Diff) lefixált pontja a mi lapunk. Az X tengelyen az ellenfél laptartománya található, míg az Y tengelyen a részesedéskülönbség. Ezen a grafikonon megkapjuk, hogy a mi lapunk milyen részesedéskülönbséggel dolgozik az ellenfél különböző laptartományai ellen. Röviden, itt kereshetjük meg, hol nullszaldós a pushunk vagy a megadásunk. Vegyük például az alábbi handet.

Image

Itt láthatjuk, hogy a gomb 8%-os pusha ellen a lapjaink 1,8%-ával adhatunk meg profitábilisan. Nekünk QQ párunk van, amivel nemcsak, hogy profitábilisan adhatunk meg, hanem középen a wiz pontosan kiírja, hogy mennyit profitálunk: 2,4%-al növeljük a részesedésünket. Amikor a grafikont megnyitjuk és végigfutunk az X tengelyen, az olyan mintha elkezdenénk modósítani azt az százalékot, amennyit a gomb betol ellenünk. Végignézve azt látjuk, hogy a különböző range-ek ellen a Dáma párunknak mekkora részesedése van.

Image

Jól látszik, hogy amennyiben a gomb betol 100%-ot, akkor a Dáma párunkkal majdnem 7%-al növeljük a részesedésünket, azonban ha csak 2%-ot tol be (AA), akkor a QQ lapunk pontosan -10%-ot eredményez nekünk. Összegezve a grafikont, a QQ megadásunk akkor lesz nullszaldós, ha a gomb 5%-ot tol be.

Itt jön elő a sokak által kérdezgetett Edge. Amikor ezt módosítjuk, akkor eltoljuk a nullszaldót, mesterségesen fellazítva vagy befeszítve a range-ünket. Az alábbi példán látszik, hogy növelve az Edget, nem engedjük magunknak betenni a JJ-t, csakis a QQ-t.

Image

Természetesen a JJ még mindig pluszos marad, de kiszűrjük azokat a lapokat amivel a megadásunk épphogycsak pluszos lenne és csakis a kövér haszonra koncentrálunk. Ezt megtehetjük, ha úgy gondoljuk, hogy túl feszesek az ellenfelek és van még lehetőségünk bőven a lopásra vagy ha túl lazák és nem akarjuk növelni a varianciát.

A második grafikon (Opponent Hand Range vs. Hero Hand Range) lefixált pontja az Edge. Itt az X tengelyen szintén az ellenfél laptartománya szerepel, azonban az Y-on a mi laptartományunkat mutatja. Erről a grafikonról azt olvashatjuk le, hogy az adott Edge-n hol találkozik az ellenfél laptartománya a mi laptartományunkkal. A gyakorlatban legtöbbször arra használhatjuk, hogy megkeressük azt a kövér laptartományt amivel még rápusholhatunk az ellenfelünkre. Nézzünk példát erre is.

Image

Középen látjuk, hogy a 99 párunk bő profitot termel nekünk. Azonban még látunk egy ennél is fontosabb dolgot, miszerint az ellenfelünk 19%-os megadási range-e ellen nekünk van egy 100%-os push skálánk. Na de mi van akkor ha az ellenfelünk nem 19%-al ad meg ebben a szituációban, hanem többel? Vagy kevesebbel? Ne kezdjük el tologatni az ellenfél skáláját, egyszerűen nyissuk meg a grafikont és megkapjuk a választ. Láthatjuk, hogy egészen addig, amíg az ellenfelünk kevesebb mint 25%-al ad meg, addig mi a lapjaink 100%-át nyugodtan betolhatjuk, amint azonban ellenfelünk lazít a skáláján, nekünk is be kell feszíteni a miénket. A lejtő végén például, ahol eléri az ellenfelünk megadása a kritikus 40%-ot, mi már csak 35%-ot pusholhatunk.

Image

Ebben a példában láthatjuk, hogy az edge 0,1-re volt állítva, így ha a grafikon szerint igazítjuk a push range-ünket az ellenfél megadó range-éhez, akkor mindig kis pluszt fogunk termelni. Ha visszaváltjuk az edge-t nullára, akkor a grafikon változna, kibővülne a push range-ünk, de belekerülnének olyan lapok is, amikkel semmi vagy csak nagyon kicsi hasznunk lenne.

Végszó. Amit Bazsi és sok más profi is hangoztat mindig, hogy pontosan ezeket a skálákat kell megtanulnunk. Nem azt, hogy a Quiz-ben egy adott lap push vagy nem, hanem a pontos laptartományokat az adott szituációkban. Mint pl. hogy a fenti esetben egy olyan megadó range ellen, nekünk addig 100% a push amíg az ellenfél nem ad meg több mint 25%-al, valamint azt, hogy a pushunk brake-even pontja hol van.

Aki talál valami hibát, kérem jelezze :)

Bonusz content: http://www.tericum.hu/valami/appAttack_SNGWiz.mp4

Galambos Tarzan
Válasz trixilw kommentjére
2011. máj. 23. 20:45

re

Hiánypótoló leírás volt, köszi szépen!

1Tim6:10
2011. máj. 23. 21:17

Hiánypótoló leírás volt, köszi szépen!

+1

Az ilyen dolgoktól lesz igazán jó ez az oldal.

Joc
Válasz trixilw kommentjére
2011. máj. 23. 21:49

Bonusz content: http://www.tericum.hu/valami/appAttack_SNGWiz.mp4

Szerintem jól összeszedted a lényeget.:)

BTW, tudja valaki hogy lehet úgy kirakni a HUD-ot a wizardra, mint a videoban? Jól jönne, ha nem kéne mindig a BB-ket számolgatni...

balage78
2011. máj. 23. 21:54

köszönjük, nagyon jó a cikk, annak idején én is eltöltöttem vele pár órát, majd megakadtam egy apróságnál, ami pölö az általad berakott 99es push handnél jó látható:
"Láthatjuk, hogy egészen addig, amíg az ellenfelünk kevesebb mint 25%-al ad meg, addig mi a lapjaink 100%-át nyugodtan betolhatjuk ... ahol eléri az ellenfelünk megadása a kritikus 40%-ot, mi már csak 35%-ot pusholhatunk."

Jól látszik a grafon, ha 25% callol akkor 100%pushon vagyunk, ha 30%on van akkor mi már csak 60%on vagyunk, ha pedig 35%on van akkor mi már csak 40%pusholunk.
Nos az lenne a kemény kérdés, hogy honnan a rákból tudnánk megkülönböztetni hogy ő 25%, 30%, vagy 35%on van? És hogy helyesen tudja-e mi tartozik a call rangebe, az A2o, vagy 78s?
Nincs rá infónk, az 5-10% range különséget meg épp kedve diktálja, csörög a telefonja, asszony zakaltja, kezdődik a meccs, rossz kedve van, bááármi.
Vagy: mondjuk látjuk a statjából hogy nyerő reg, azaz "toljuk be any2, úgysem adja meg", igenám de ha tudja hogy mi tudjuk, akkor pont hogy lazábban adja meg. És honnan tudjuk hogy ő tudja hogy mi tudjuk hogy ő tudja? Honnan vesszük hogy ő any2ra tesz minket vagy csak 50% pushra, amihez ő maga állítja a saját rangét?
Ezért az ilyen "jó volt-e betolni j3oval, vagy csak j7oval kellett volna?" tipusú kérdésre kb nem lehet felelni.
Szóval az a gond, hogy :
"a mi 40% és a 100% push rangünk között óriási a különbség, az ő call rangében meg marha pici, amit nem tudhatunk" de ötletek jöhetnek ;-)

Johnny Diablo
Válasz balage78 kommentjére
2011. máj. 23. 22:11

pont egy ilyenre vágytam.
köszi a magyarázatot!

straubbazsi
Válasz Johnny Diablo kommentjére
2011. máj. 23. 23:00

Wow Trixi, respekt, hogy ennyire részletes voltál! Koszonjuk.

@balage

Zárójelenesen, igyekszem majd mindig objektíven válaszolni a nezeteltereseink ellenre, ha kérdésed van. Bar hozzateszem, most is azonnal egy rossz irányba loko, bomlasztolag ható kommentel alltal elo, miszerint nincs ia ertelme annyit veszodni ezzel.

Nem ertek egyet veled. Nem csak a hasamra csapva mondo ezt; fel eve minden nap ilyen hajszalkulonbsegeket keresek a szuper turboban. Hajszalelony, hajszaledge, ebbol lehet ott epitkezni. Egy-egy lapot ki- vagy berakva skalambol.

Egyszeruen, torekedni kell a legjobbra. Hidd el, nem lehetetlen. Peldaul, nem az szamit, h csorog e epp a telefonja, hanem az, hogy altalaban nem csorog. Az ismert informaciok alapjan kell a legjobb dontest hozni. Nem nehezebb pontosan pusholni, mint jo helyzetben second barrelezni (mert honnan tudod, hogy..).

Itt is hiba rovidtavban gondolkodni.

Damien
Válasz straubbazsi kommentjére
2011. máj. 24. 1:07

Hat nekem az tunik logikusnak, hogy ha atallitanad cevre, mert mar nincsen buborek hatas... akkor minek allitod at? :) Az eredmeny nem valtozhat.

Ezt nem nagyon értem:( Mármint, hogy az eredmény nem változhat. Volt egy ilyen példa: 25/50 a vak, nálunk sb-n JTs 2111, villain 589(call% 18). Kérdés, hogy pusholunk-e. Ha $ev szerint nézem, akkor 40,9%-al pusholunk, ha cev szerint, akkor csak 11,3%-kal. Honnan ez a nagy különbség?

Élő ügyfélszolgálat