De akkor végül ki csal, ki hazudik, ki lop, hány éves a kapitány és ki ölte meg Rosie Larsent?
Nehogy abbahagyjátok, poénos ez a buli, még új nicket is regeltem miatta :D
Sztem a poker maraton nem 100 m síkfutás ezért teljesen ev gyilkos egy backing csapat
Látom mostanra eléggé eltávolodott a beszélgetés az eredeti témától, de mivel backinggel és mentál coachinggal kapcsolatban is elég sok tapasztalatom van, gondoltam én is leírom a véleményemet, tapasztalataimat.
Mental coaching vs pszichológus
Az évek során több mental coachnál (néhány Naturalwest óra, sok James Whittet coaching, hosszabb távú munka Mabohai úrral) és egy pszichológusnál is megfordultam és összességében nekem mindegyik sokat segített, de alapvetően teljesen más témákkal foglalkoztunk a mental órákon és a pszichológusnál.
A pszichológusnál inkább a magánélet volt fókuszban, a mental coachnál inkább szakmai témákat boncolgattunk. Nyilván sokszor lesz átfedés a kettő között, de én úgy tapasztaltam hogy a mental coach jobban képben volt a teljesítmény maximalizálás témakörben illetve a póker alatt felmerülő érzelmek kezelésében, megfejtésében, míg a pszichológus a mélyebben gyökerező mentális/lelki problémák felderítésében és feloldásában volt jobb.
Mindkét szakmában megvannak az igazán profik és a kóklerek, egy közeli barátom 2 hónapja járt egy pszichológushoz, amikor egy megjegyzésből kiderült hogy a fickó elfelejtette, hogy a barátom édesapja néhány évvel korábban meghalt (pedig ez egy többször felmerülő téma volt a beszélgetéseik során). Szóval a topikban felmerült általánosítás miszerint pszichológus = zseni, mental coach = kókler egyáltalán nem állja meg a helyét szerintem, az adott szakembertől függ, hogy mekkora értéket tud hozzáadni az életedhez.
Az interjúba belehallgattam kicsit, a srácok valóban nem voltak túl meggyőzőek szerintem, felkészülhettek volna jobban a várható kérdésekre, de ettől függetlenül simán lehet, hogy értékes órákat tartanak és segítenek a csoport játékosainak, gondolom nem brahiból alkalmazzák őket :)
Backing
A profi póker egy nagyon megterhelő munka és szerintem elég kevés olyan top játékos van, aki teljesen egyedül, pókeres barátok vagy egy támogató közösség nélkül tudott érvényesülni, manapság pedig még ritkább az ilyen "magányos farkas", ezért jöttek létre a backing csoportok.
Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy ad-e neki annyi extrát egy közösség, az oktatás, a biztosított bankroll, hogy megérje leadni a profit egy bizonyos százalékát, ha nem akkor nem kell belépni csoportba, illetve le lehet lépni (nyilván a szerződésben lefektetett feltételek tiszteletben tartásával).
Úgy gondolom ha egyedül próbáltam volna megbirkózni a játék nehézségeivel, már rég nem pókereznék és szerintem sokan vannak még így vele, rengeteget számít hogy hasonló mentalitású játékosokkal vagy kapcsolatban, akik megértik hogy milyen kihívásokkal jár ez a szakma.
Sokan kérdezik, hogy miért nem megy el valaki inkább raktárba dolgozni stabil, nem kiemelkedő de okés pénzért, ahelyett hogy backingben játszik adott esetben kevesebb pénzért, több küszködéssel. A válasz nyilván az, hogy sok ember van akit nem kizárólag a pénz izgat, és inkább lesz a saját kunyhójának ura, mint egy palotában cseléd.
Szerintem egy átlagos pókeres karrierje során ezer olyan dolgot tanul meg magáról a határai feszegetése közben, amit egy könnyebb, hétköznapi munkában sose tanult volna meg, és ha egyszer más munka után néz, sok dologban hatalmas előnye lesz más emberekkel szemben, ennek is van EV-je, még ha nem is feltétlenül mérhető dollárban :)
A pókerben sokkal magasabban van a plafon, mint sok hétköznapi szakmában, ahol egy bizonyos szinten felül hatalmas a kiszolgáltatottság és csak a csókosok meg mutyizók tudnak érvényesülni.
Az rendkívül fogós kérdés, hogy mikor kell abbahagyni a játékot/elküldeni egy játékost, pláne egy olyan formátumban nehéz ezt megállapítani, mint az MTT, ahol a variancia miatt sokkal több idő míg valós képet kap az ember arról, hogy egy adott játékos meddig juthat el.
Csakúgy mint bármilyen más cégnél, egy backing csoportban is lesz olyan dolgozó, aki esetleg túl sokáig van a cégnél és olyan is aki esetleg nem kapja meg azt a bizonyítási lehetőséget amit megérdemelne, ez a világ rendje, nem lehet mindig tökéletes döntést hozni.
Ez a topik megítélésünk szerint átment személyeskedésekbe, érdemi kommentek pedig már nem érkeznek hozzá, így úgy döntöttünk hogy ezt a témát lezárjuk.
SZERK:
A Sipinho13 Coaching Team kérésére az állásfoglalásukat alább közöljük:
"Az SCT reagál a backing csoportot érintő kommentekre.
Az SCT a központi dealjét fennállása óta növeli, csökkenés egyszer sem történt. A játékosainkkal kötött megállapodáshoz minden esetben tartjuk magunkat és sosem módosítottunk dealt "utólag" egyik játékosunkkal sem.
A kommentben említett eset egy backer általi EV túlfizetés volt játékos számára - azaz több EV-t fizettünk ki játékosnak, mint ami járt volna és ennek rendezését kértük a játékostól - nem pedig "utólagos" deal módosítás. Végül az SCT 100%-ban állta a felmerült túlfizetést.
A topikban felmerült további komolytalan gondolatokat és hozzászólásokat az SCT nem kommentálja."
- Sipinho13