Póker Fórum Archívum > Póker Akadémia cikkek, hírek > PA Discord interjú - pszichológia és mental coaching (1. rész)

Buytherest
Válasz Pokeradmin kommentjére
2020. jan. 26. 14:32

Szerintem pont nem ezért volt Csaba. Anett átlátta, hogy bullshitelgetést csináltok és elegánsan olyan témákat dobott fel nektek amit nehezen vagy nem is ugrottatok át. Te még aránylag jól teljesítettél és annyit köszönök neked, hogy rájöttem nem vagytok fekete-fehéren sarlatánok, biztos sok embernek segítettetek már.

Akkor majdnem elzártam a videót amikor Szabó Péter jött fel és a Wudan annyit mondott, hogy van csomó jó dolga és neki nem tiszte véleményt nyilvánítani róla. De, Wudan, konkrétan kötelességed. Legyetek transzparensek és húzzatok vonalat amiben hisztek és amiben nem. Nekem nagyon taszító volt ez a mondat, mert kvázi legalizáltad Szabó Pétert amivel csökkented saját magad értékét a potenciális ügyfeleknél és komolytalan leszel.

Nagyon várom a további adásokat és köszönöm nektek a lehetőséget, hogy jobban beleláthattam a világotokba.

Próbáltam rákersni Anettra kontakt miatt, de nem sikerült. Kérlek kérjétek el a következő adásban ha publikus.

bostef
2020. jan. 26. 14:44

"Az egyik nem feltétlenül jobb a másiknál"
Ha általánosságban nézzük, akkor pedig igen. Neked persze nem jobb egyik sem, mivel te ebből élsz. :D

Az egyiknél van egy nagyon komoly szűrő, mégpedig az, hogy elvégezzen 5+év sulit (több ezer óra rutin mielőtt elkezd segíteni), beletegyen pár millió hufot az egyetemi létbe. Előtte meg középsuliban kb tökéletesre kell érettségizned, hogy egyáltalán felvegyenek. Vannak-e kóklerek vagy akik csak le akarják húzni a jónépet a pszichológusok között? Igen. Melyik szakmában lesz több, ahol 2 hétvége alatt kóccsá válhatsz és semmi nem felügyeli, hogy etikus vagy-e , hogy a veled megosztott titkokat hogyan kezeled vagy ahol van egy elég komoly szűrő?

Az interjúban mondtad, hogy te egy évig csak gyakoroltál barátokon... Megnézném őszintén, hogy ez hány órát vett igénybe, hány ember volt, gyanítom nem túl sok. De ha még el is hiszem neked (amúgy nem :P), amit mondtál, akkor is rakd a kettőt egymás mellé. Éveket csak hallgatod, hogy 30 éves rutinnal rendelkező emberek tanítanak vs megmondom a tutit pár barátomnak meg elolvasok 3 könyvet, meg elvégzek egy kócs tanfolyamot 40 óra alatt. :D

"A fő kérdés, hogy kinek mi a célja, ki milyen problémát akar megoldani. "
Nektek egy célotok kéne legyen, hogy a szakmai dolgokban segítsetek, de sajnos tútójátok rátójátok és pszichológust játszotok, mert ott könnyű 100 oldalas lózungokat mondani, ami a semmiről szól. Jól látszódik ez a legtöbb kérdésre adott válaszból: jó bő lére ereszteni a semmit, a tök egyszerű dolgokat jól bebonyolítani. (tudom valamit nem lehet egyszerűsíteni, de valamit igen is kell)
Az sem tesz jót az imidzseteknek, hogy kaptatok pár kérdést és a két alapból nagyon tiszta és megfontolt beszédű ember azonnal elkezdett hebegni habogni, már megint a semmiről. öööö ez egy folyamat ööö kipróbáltam mi működik és mi nem öööö.

"Tény, hogy a pszichológia bizonyos szempontból „mélyebb” szakma, de azt is fontos látni, hogy ez azért van így, mert rengeteg olyan témával foglalkozik, amivel a coaching egyáltalán nem (ami persze több/más tudást is igényel). "
Honnan tudjátok felmérni, hogy hol a határotok, amikor semmilyen ezirányú képzést nem kaptatok. Meddig tart kócsnak lenni, mikortól már inkább pszichológus?

"Utólag én is úgy érzem, hogy a beszélgetésnek volt egy ilyen fennhangja. Ez szerintem nagyrészt azért is volt így, mert a legtöbb kérdés, ami a fórumra érkezett éppen a coaching legitimitására irányult (szemben a pszichológiával), és sokkal inkább a fenntartásokat, ellenérzéseket domborította ki, mint a coaching értékeit. "

Marketingelitek ti magatokat eleget: elég ránézni az oldaladra, korlátozott helyek meg az összes hasonló elcsépelt level 1 marketing technika.
Jajj ne, most nem marketingvideó lett belőle, hanem kicsit kiderült, hogy azért közel sem vagytok olyan kompetensek és az árakról tartott nézeteitek is inkább egy ragadozó szemléletet mutatnak. Azért 2 v 1 ennyire elverve lenni nagyon gáz, ráadásul a saját terepeteken :D

A kérdésre, hogy a sakkban miért nincsenek mentálkócsok, tök egyszerű a válasz:

Sokkal kisebb a variancia, ezáltal nagyon hamar kiderül, hogy mi az ami működik, mi az ami nem. Nem lehetséges benne olyan, mint a pókerben, hogy például valaki jól játszik, mégis lesz mondjuk 2 olyan hónapja, ahol még az EV-je is kutyaszar (formátumtól függően nagyon kemény variancia van EVben is ). Elmegy mentál kócshoz, az extrém szar széria után jön egy jobban futás és akkor már is az van, hogy jaaaaa, a mentál kócsing miatt! A variancia miatt a placebo hatás nagyon durva szteroidokon van :D Aztán ez az ember elkezdi az ismerőseinek is ajánlgatni, mert elhiszi, hogy valóban olyan durva eredményt hozott. És lényegében így indult be a legtöbbetek karrierje a bukott pókeres karrier után (szerintem meg más sok ember szerint is aki 6-7 éve Nl50ig tudott csak eljutni az kb ma az NL5s grinder lenne és az igenis bukott karrier) A másik ok pedig az, hogy nincs benne annyi pénz és ami pénz van benne sokkal egyenletesebb, azaz nem lesz annyi kompulzív vásárló.

Ha meg nem jönnek össze a dolgok, akkor a kócs hatalmi pozíciból úgyis elhiteti, hogy ez az egyén hibája (nem akarta eléggé! ), ha pedig rájön az ember, hogy ez az egész egy átbaszás, akkor sem igazán fogja teleírni a fórumokat (kivétel ha olyan beteg, mint én ) az ezzel kapcsolatos tapasztalataival, főként, hogy a legtöbb pókeres bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikor például nincs más választása és csoportba kell menni, ahol ezek az emberek részt vesznek a felvételi eljárásban.

A ti fénykorotok 4-5 éve volt, amikor az emberek nagyon nem tudták, hogy mi ez és a fentebb említett hatás a ti javatokat szolgálta és jó helyen és időben sikerült a hálóba terelgetni pár véleményvezért a pókeres körökben. Azonban ahogy az idő pörög, kijön, hogy a legtöbb esetben amit csináltok, hogy a break even donkokat oktatgatjátok a semmire a csoportokban 0 eredménnyel, eladjátok nekik az álmokat hogy még egy kicsit tejeljenek. Nagyon durva változás állt be ez idő alatt, 5 éve ha csak felhoztad bármelyik pókeres fórumon, hogy kókler mentál kócsok, akkor minimum 10 ember azonnal a nyakadnak ugrott, hogy de hát ez nagyon jó és hogy merészeled. Manapság meg inkább annak a torkának ugranak, aki ezeket promózza.

Azt meg nem tudom, hogy tényleg delusionalok vagytok például az árképzéssel kapcsolatban vagy ennyire megszoktátok a pofátlan hazudozást. Bármelyik is van, egyik sem jó. Ja de persze tudom ti bármit tesztek, nem önös érdekből teszitek. A gazdagtól is azért kértek több pénzt, hogy neki jó legyen :D :D :D

PCdude
2020. jan. 26. 15:09

Jól van Csabi.

Egyértelműen látszik, hogy igény van egy felületesebb, progresszívebb, és leginkább közvetlenebb változatára annak, amit a pszichológusok nyújtanak jelen pillanatban. Sajnos ezt nem igazán ismerték fel eddig valódi szakemberek, így aztán bőven nyílik tér kuruzslásra, mint minden hasonló esetben, amikor a tudomány nem ad megfelelően gyors választ valamire. A pszichológusok egy meglehetősen zárt és belterjes közösséget alkotnak, így sokszor nehezen, lassan ismerik fel a külvilág változásait, igényeit. Nem ők lesznek, akik mindenféle hangzatos bullshittel akarnak minél többet lehúzni a kuncsaftjaikról, mert egyszerűen nem ilyen a természetük, és ez teszi őket jó szakamberekké ezen a területen. Sajnos a mai napig elég megnézni a legtöbb pszichológus weboldalát, ami úgy néz ki, mintha 2003-ban rakták volna össze számítástechnika szakkörön, és sokuk a mai napig nem volt képes váltani a citromailről, freemailről. Ezek külsőségek, de a mai világban mindenhol a külsőségek dominálnak. Az egész "szakmádat" a pszichológia 21. század kihívásaira adott totális kudarca tette lehetővé. Ez az egyetlen oka, hogy valódi értéket nyújtani képtelen, mihaszna haszonleső kis mentálcoachoknak nem kopik fel az álla, sőt...

papamsjdsd
Válasz SzepCsaba kommentjére
2020. jan. 26. 16:03

„Ebből kifolyólag az utóbbiról sokkal kevesebb szó esett, és sajnos arról sem beszéltünk eleget, hogy melyik szakma pontosan kinek és mire jó, milyen témákban, miért és hogyan tud segíteni.

Köszönöm a válaszodat!
Korábban voltam mental coachnál, nekem jól érzékelhető módon segített is. Ennek ellenére talán éppen az árképzés miatt maradt bennem némi ellenérzés a mental coachokkal kapcsolatban.
Összességében ezt nem részletezném, csak mint ténymegállapítás jelzem, hogy nem vagyok ellenetek.

Viszont mivel említettétek, hogy lesz második beszélgetés is ebben a témában, én nagyon szívesen meghallgatnám, hogy mit gondoltok erről. (kinek mire jó, milyen témában...)
Miért Titeket, és miért ne egy pszichológust, sportpszichológust keressek fel?
Én pont erre lennék kíváncsi, hogy miben lehettek jobbak, és miután elmondtad a véleményed, a pszichológus hölgynek lehetőséget biztosítanék rá, hogy erősítsen vagy cáfoljon meg Titeket.
Ahogy fogalmaztál, domborítsátok ki az értékeiteket, csak utána adjátok meg a lehetőséget arra, hogy Anett elmondja a véleményét, hogy szerinte abban előrébb jár-e egy coach, vagy ellenkezőleg, ő ugyanúgy kompetensebb-e az adott témában.

Köszönöm!

bostef
2020. jan. 27. 13:46

"Ahogy fogalmaztál, domborítsátok ki az értékeiteket"

Volt erre lehetőség. Egy épkézláb mondatot nem sikerült egyik kócsnak se arra válaszolni, hogy hogyan megy az önképzés ( ja wudan elmondta, hogy ő a lemmában hisz, ami facebook szerint a munkahelye :D ) . Szívesen hallottam volna szerzőket, könyvcímeket, előadásokat, meg is volt a lehetőségük: nem éltek vele. Biztos ha valaminek a címe sem marad meg, abból az illető nagyon mély tudást merített. :D

Számomra nagyon az az érzés, hogy ők valóban nagyon delusionalok, és elhiszik, hogy 20 ezer forint/ óráért ők értéket adnak, nem akarják bevallani maguknak, hogy ez igen is lehúzás. Mivel eddig csak a saját kis belterjes köreikben tevékenykedtek, nem is látják, hogy mekkora failure coach mind a kettő egy 2 órás interjú után. Ha nem a kócsingra akadtak volna, akkor most egy szektában terjesztenék az igét (meg persze sűrűn azt, hogy adakozz :P )

Félre értés ne essék, ha mindezt 4-5 ezer forint/óráért adnák és szigorúan megmaradnának annál, hogy kézzelfogható dolgokat tanítanak (tanulástechnika, testtartás, alváshigiénia, légzőgyakorlatok, bevezetés a CTB-be és hasonlók) és nem adnak kókler pszichológus órákat még drágábban, mint egy normál pszichológus, akkor mi se fogunk nyekeregni a fórumokon. A jelenlegi helyzet azonban ***** távol áll ettől.

sakkos000
Válasz bostef kommentjére
2020. jan. 27. 14:21

Szívesen hallottam volna szerzőket, könyvcímeket, előadásokat, meg is volt a lehetőségük: nem éltek vele. Biztos ha valaminek a címe sem marad meg, abból az illető nagyon mély tudást merített. :D

Pont tegnap belefutottam egy könyvbe: Lényeglátás: Kevesebbet, de jobbat / Greg McKeown

Wudannak pontosan ezen a címen futottak csoportos órái az egyik groupban ahol dolgozott. 3400 forintért valószínüleg kiválthatsz jó pár óra Wudan coachot.

bostef
2020. jan. 27. 16:07

Pa discord Bullshit masters vs reality
[video=youtube;u1OFABN1jic]https://www.youtube.com/watch?v=u1OFABN1jic[/video]

A 2 órás interjú végére kiderült, hogy azért más terep az, ha nem a saját belterjes körökben kell királynak lenni, hanem esetleg belekérdeznek a sűrűjébe és van ellenvélemény.

topin
2020. jan. 27. 16:49

"A fő kérdés, hogy kinek mi a célja, ki milyen problémát akar megoldani."

A mental coach, önjelöltként, mindenféle végzettség és szakmai elismerés nélkül, a saját anyagi jólétét igyekszik megoldani..az már csak külön abszurd helyzet, hogy tényleg elhiszik magukról ezt a sok lárifárit és kompetensnek tartják magukat pár órás tanfolyam és pár könyv után. Mindezt hihetetlenül túlárazva..

És amikor már a közeg is látja, hogy ez túlkapás és konkrétan felmossák velük a padlót, akkor is jön a mundér becsületének a védelme..aminek mi is a lényege? Ja a bevétel fenntartása..

kb erről szól ez az egész, nem többről. Csak ugye ezt beismerni sose fogja senki, vagy tényleg elhiszik magukról, hogy ők segíteni szeretnének..na de segíteni, lehet túlárazás nélkül, netán ingyen is, ha tényleg ez a szándék a motiváció és nem a "lehúzás"

ewoksamurai
2020. jan. 27. 17:49

Kíméletes volt az elsőben is.

Buytherest
Válasz ewoksamurai kommentjére
2020. jan. 27. 18:53

Kíméletes volt az elsőben is.

Nagyon is. A végén jött ki belőle csak egy "bullshitolás", amúgy roppant udvarias és intelligens volt. Ha fent lenne Tinderen, bárhogyan nézne ki, jobbra húznám.

Élő ügyfélszolgálat