Talán elég erős az, hogy kártevők...milyen kárt okoztak a topikba író játékosoknak vagy épp az akadémiát rendszeresen olvasó közösségnek?
Ártottak valakinek?
persze, képzetlen pszichológust játszó coach az több kárt tud tenni mint hasznot... konkrétan tudok is erre példát egy spin csoportból ahol az egyik interjúztatott "coach" tart órákat... de nem fogom leírni sem a csoport nevét, sem az edző nevét, mert kommenttörlés és kitiltás lenne a vége, hiába nem szabálysértő... sajnos ez egy olyan téma és egy olyan terület amivel feleslegesen foglalkozik a pokerakadémia, és feleslegesen nyomja, promózza, inkább maradjunk meg az eddigieknél, pl elméleti edzések stb, illetve interjúztassunk meg sikeres pokerjátékosokat, abból előbb lehet 1ről a 2re jutni mint egy ilyen kristálygömbből olvasó SzabóPéter immitátorból! Egy nagyon sikeres pokerjátékost sem ismerek aki bármelyik sikerét is mentál coachnak köszönheti (pedig sok embert ismerek) , persze ismerek olyant is aki azt hiszi hogy neki köszönheti, közben csak arról van szó hogy elmúlt a downswing amit annak tudott be, viszont ezen játékosok száma egyenlő azokéval akiknek több kárt okozott egy ilyen "foglalkozás" mint hasznot. Anettnek viszont örömmel fizetnék 1 óráért hogy foglalkozzon velem (természetesen szakterületén belül) , de nem a pokeres teljesítményem javulását várnám tőle, inkább a lelki kiegyensúlyozottságot, amit mentál coach nem ér el közhelyek poffogtatásával, amire bárki képes. Megjegyzem igen, elhiszem hogy van olyan ember akinek szüksége van esetlegesen egy mentál coachra, mondjuk azért mert nincs egy barátja vagy barátnője aki növelné az önbizalmát, viszont ehhez nem kell mentál coachnak lenni és ha olyan embert küld hozzá egy backing csapat akinek semmi baja csak downswingben van akkor lelkileg több kárt tehet, míg a downswing mindenképp elmúlik ha jó játékosról beszélünk (és nem a mentálcoach miatt). Valljuk be őszintén és ferfiasan hogy ilyen szakma nincs is.
Sok pozitív visszajelzést kaptam az interjúval kapcsolatban. Valóban, ez egy olyan tartalom, ami érdekes és sokakat megmozgatott. Hol itt az égés? :)
Értem én, hogy kifelé ezt kell kommunikálnotok, viszont őszintén remélem, hogy az illetékesek a mellébeszéléseket, a habozásokat érzékelve elgondolkoznak.
(...)
Ha ezt a részt visszahallgatva is azt mondjátok, hogy ez az interjú nem égés, akkor nem tudom mi van veletek... Inkább ne is írjatok erre semmit, mindenki jobban jár, felesleges részetekről is a mellébeszélés.
A PókerAkadémiának nem fűződik semmilyen érdeke ahhoz, hogy a mental coachokat promótálja, hirdesse vagy jó/rossz színben tüntesse fel a közösség előtt.
Célunk itt a fórumon az, hogy kontrollált teret adjunk a téma kivesézéséhez. Ez egy ilyen témánál nem egyszerű feladat, legjobb tudásunk szerint igyekszünk eljárni.
Az interjúval kapcsolatban pedig a célunk az volt, hogy egy - a közösség számára láthatóan érdekes - téma kapcsán teret adjunk annak, hogy megszólaljanak a mental coach-ok és egy pszichológus is. Úgy érezzük, hogy a legjobb tudásunk szerint ezt a feladatot teljesítettük és nem értjük, hogy miért "égtünk volna be" vele. Mi a platformot biztosítjuk, nem szerepünk egyik oldal mellé sem állni.
Guten3213:
Illetve felmerül a kérdés, hogy miért nem 1 mentálmócs és 1 pszichológus volt. Miért volt 2 mentál kócs, 1 pszichológus?
Ha kicsit gyanakvóbb vagyok, akkor még azt gondolom, hogy nem véletlen lejtett alapból a pálya kicsit... Persze külön kielégítő ezek után, hogy a 2 bukott pókeres mentális fish nem tudott 1 épkézláb, valamiről is szóló mondatot kipréselni magából. Kombinálva ilyen hozzászólásokkal:
" Nem vagyunk azok a típusok, akik feleslegesen szórják a pénzt, nem alkalmaznánk mental coach-ot a TH-ban csak azért, hogy legyen. Mindkét srác tisztességes áron dolgozik egyébként."
Azok után, hogy a végén az árnál elég durván kijön,hogy egy pszichológus még olcsóbb, éveket tanult és 2millát rakott bele a képzésébe, irodát tart fenn, ezzel szemben a mentális mócsing még drágább is(persze csak azért, hogy a vásárlónak jó legyen wink wink az fel se merült, hogy igen, azért ennyi, mert értéket adunk, mert a szaktudást meg kell fizetni) , nem nehéz azt az impressziót kapni, hogy igen is kicsit be vannak védve hátulról és nehezetekre esik elismerni, hogy ez ***** nagy égés, hogy ezt a cirkuszt évekig hagytátok futni a csoportok belsejében.
Más:
Ezek után mit reagál például a Team Hero (Pókerakademia)? Egy ekkora (a 2 mentális beteg szemszögéből) fiaskó után és a közösség felhördülése után is jó szívvel fogjátok ezeket a papagájokat alkalmazni? Az interjú után a kompetencia jön le nektek bármelyikről is vagy esetleg be tudjátok ismerni, hogy ez egy nagyon veszélyes és gáz dolog?
Szerintem elég nagy bátorságra vall a coachok részéről, hogy elvállalták ezt az interjút, pedig bizonyára tudták, hogy bárhogyan is alakul, a szkeptikus réteget úgysem győzik meg, cserébe szét lesznek szedve. Nekem gyanús, hogy sok mental coach ezt nem merte volna bevállalni, többek között olyanok, akik miatt (jogosan vagy jogtalanul) elsősorban előkerülnek a negatív jelzők.
Le kell szögeznem, hogy régebben ezen az egész mentálkócs jelenségen csak röhögni tudtam, voltak is barátaim akikkel együtt nevettem a sok bullshit-en vagy annak vélt dolgon és jól szórakoztunk, nem azért hagytam abba mert mindig jobb röhögni valamin amit sokan benyelnek, és te mész szembe az árral, mint a jelenlegi helyzet, ahol mindenki hőbörög (ráadásul nagyon leredukálódott a "mastermind" és hasonló tényleg vicces eszmefuttatások száma, nincs egy nyomorult Fedor Holz, helyette van egy értelmes pszichológus csaj, és egy értelmes beszélgetés :( nem vicces na. )
Nyilván ez is közrejátszik, de a valódi ok, amiért már nem tudok ezen nevetni, haragudni meg pláne, azaz, hogy egyszerűen belátom, hogy bár nincsenek nagy megoldásai a mentalcoachingjnak, bőven van helye sokunk életében, ha szívedre teszed a kezed, és azt mondod, "ahol most tartok az életben azzal teljesen elégedett vagyok, a jelenlegi hozzáállásommal elérem a céljaimat", ha ezt ki tudod jelenteni, neked semmi szükséged mentálcoachra. Nem mindenki ennyire szerencsés, nézzük az én példámat:
Lusta vagyok, nagyon, régebben nem voltam képes huzamosan 50óránál többet játszani(havonta), vagy akár 2óránál többet youtubozgatás nélkül, untam, pedig a póker egy olyan dolog, amit szeretek, mégsem kötött le, egyetemen az összes füzetem előadásokról rajzokkal van tele, mert bár 1000x megfogadtam, hogy holnaptól figyelek, tanulok stb, 10percig sem bírtam, ha 15évvel fiatalabb lennék valószínűleg ADHD-vel diagnosztizálnának és Ritanil vagy amfetamin függő lennék :D
És itt jön a képbe az önfejlesztés, rájöttem, beismertem, elkezdtem dolgozni rajta, olvastam. És nagyon lassan összeállít a kép, fontos az alvás, fontos az étkezés, fontos az edzés, a meditálás hasznos, a napi rutin baromi fontos, és kellenek a rövid távú célok is, és még sok apróságot megtanultam.
Ez nem rakétatudomány, mégis több év volt, amíg összeraktam a képet, hogy nekem konkrétan mire van szükségem, pedig nem tartom magam hülyének.
Na és itt jöhet a képbe a mentál coach, azokban az időkben, amikor én nagyban röhögtem pl Nauturalwesten, na nekem akkor pont ő kellett volna, aki ezeket elmondja, és meggyorsítja ezt az éveken át tartó lassú fejlődést. Persze ahhoz az is kellett volna, hogy higgyek neki, ami akkoriban úgysem ment volna :D Aztán láttam, hogy akik előrébb tartanak mint én, azok vagy zsigerből szorgalmasak, mentálisan erősek, alig tiltelnek, vagy képzik magukat coachal vagy anélkül.
Eltelt pár év, azóta voltam én is 1-2 alkalommal mentalcoachnal is és pszihológusnál is, mindketten hozzátettek ahhoz, hogy előrelépjek a produktivitásban, és kihozzam magamból azt amit szeretnék, ez nélkülük is ment volna, csak éppen 2x annyi időt vett volna igénybe.
És itt meg is állnék egy pillanatra, sok embernek nem célja, vagy nem kéne, hogy célja legyen, hogy minél nagyobb téten minél több pénzt keressen, vannak az életben ennél szebb célok is(család, gyerek, értékteremtés stb), amihez nem feltélenül kell acélgolyó elme, ami kizökkenthetetlen, és oylan motivált, hogy egész nap csak a célra fókuszál, és szerintem egy jó szakember, ezt fel tudja ismerni, és nem tömi tele a fejét valakinek csak azért SzabóPéter level 1-es gondolataival, hogy kicsit több pénze legyen az illetőnek, de cserébe boldogtalanabb lesz.
-egy pszihológus mellett szól, hogy, könnyebb bízni egy idősebb, egyetemet végzett 10+ éves szakmai múlttal rendelkező személyben, és a bizalom, és a hit itt bizony fontos. Nem mellesleg szerteágazóbb, nagyobb és részletekbe menőbb a tudása.
-mental coaching mellett azt hoznám fel, azon túl, hogy tuti nem akar majd kigyógyítani a játékszenvedélyedből :D, hogy célirányosan képezte magát, friss ismeretekkel(ami persze pont emiatt lehet egy bullshitgenerátor is) Ha standard pókeres problémád van, biztosan egyből sok ötlete lesz, és tudni fogja, hogy normális e, ha 2BI elbukása(ami mondjuk 1000dollár) tiltelsz, lesz viszonyítási alapja mindenhez. 140óra póker sok-e, vagy kevés, hiszen nincs napi 8 óra... stb, Pókeres körökben meg tudod kérdezni, kinek mennyit segített(egy pszihológusnál, ami egy sokkal intimebb dolog, nem hiszem, hogy ez játszik, még ha ismernéd is a pácienseit)
Csabát ismerem személyesen, ő egy nagyon segítőkész, jó ember, dolgoztunk is együtt, ajánlom, nálunk sokaknak segített, ráadásul azok a vádak amiket kapott most vagy az interjú alatt, egyszerűen nem igazak, sérti az igazságérzetem és dühít, ez volt az egy oka, ami miatt úgy döntöttem írok, ő tényleg nem az a fajta, akinek a kommentekben beállítjátok, és bár szerintem is Anett nyerte a vitát ha pontozni kéne, egyszerűen azért, mert velősebben és tömörebben reagált, ezért hitelesebb volt. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy pár évtizede, a pszihológus szakmának nagyon hasonló problémái voltak, mint most a mental coachingnak, ahhoz, hogy széles körben elfogadott legyen, sokak áldozatos munkája kellett.
Az FBI profilozó részlege (forrás:Mindhunters), ami gyakorlatilag pszihológusokból áll, kezdetben brutálisan sok kritikát kapott, többek között szakmájukban nagyon jó, okos értelmes ügynököktől, manapság kisvárosi redneck sheriffnek-nek kell lenned, hogy lenézd a profilozókat(forrás: legtöbb amerikai film amiben profiloznak vidéken), szóval vannak szakmák amik bulsshitnek tűnnek kezdetben, de valami jó sül ki belőle, ettől még lehetnek sarlatánok benne, a pókeres társadalom amúgy is kifejezetten kedvez a sarlatánoknak. Szóval pár év múlva meglátjuk, a menatl coaching előrelép e egy értékteremtő, elismert szakmává, vagy lecsúszik a befektétsi tanácsadók, MLM ügynökök lenézett ligájába. Én adnék neki egy esélyt.
-mental coaching mellett azt hoznám fel, azon túl, hogy tuti nem akar majd kigyógyítani a játékszenvedélyedből :D, hogy célirányosan képezte magát, friss ismeretekkel(ami persze pont emiatt lehet egy bullshitgenerátor is) Ha standard pókeres problémád van, biztosan egyből sok ötlete lesz, és tudni fogja, hogy normális e, ha 2BI elbukása(ami mondjuk 1000dollár) tiltelsz, lesz viszonyítási alapja mindenhez. 140óra póker sok-e, vagy kevés, hiszen nincs napi 8 óra... stb, Pókeres körökben meg tudod kérdezni, kinek mennyit segített(egy pszihológusnál, ami egy sokkal intimebb dolog, nem hiszem, hogy ez játszik, még ha ismernéd is a pácienseit)
Na és itt jöhet a képbe a mentál coach, azokban az időkben, amikor én nagyban röhögtem pl Nauturalwesten, na nekem akkor pont ő kellett volna, aki ezeket elmondja, és meggyorsítja ezt az éveken át tartó lassú fejlődést. Persze ahhoz az is kellett volna, hogy higgyek neki, ami akkoriban úgysem ment volna Aztán láttam, hogy akik előrébb tartanak mint én, azok vagy zsigerből szorgalmasak, mentálisan erősek, alig tiltelnek, vagy képzik magukat coachal vagy anélkül.
Csabát ismerem személyesen, ő egy nagyon segítőkész, jó ember, dolgoztunk is együtt, ajánlom, nálunk sokaknak segített, ráadásul azok a vádak amiket kapott most vagy az interjú alatt, egyszerűen nem igazak, sérti az igazságérzetem és dühít, ez volt az egy oka, ami miatt úgy döntöttem írok, ő tényleg nem az a fajta, akinek a kommentekben beállítjátok, és bár szerintem is Anett nyerte a vitát ha pontozni kéne, egyszerűen azért, mert velősebben és tömörebben reagált, ezért hitelesebb volt.
Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy pár évtizede, a pszihológus szakmának nagyon hasonló problémái voltak, mint most a mental coachingnak, ahhoz, hogy széles körben elfogadott legyen, sokak áldozatos munkája kellett.
Az FBI profilozó részlege (forrás:Mindhunters), ami gyakorlatilag pszihológusokból áll, kezdetben brutálisan sok kritikát kapott, többek között szakmájukban nagyon jó, okos értelmes ügynököktől, manapság kisvárosi redneck sheriffnek-nek kell lenned, hogy lenézd a profilozókat(forrás: legtöbb amerikai film amiben profiloznak vidéken), szóval vannak szakmák amik bulsshitnek tűnnek kezdetben, de valami jó sül ki belőle, ettől még lehetnek sarlatánok benne, a pókeres társadalom amúgy is kifejezetten kedvez a sarlatánoknak. Szóval pár év múlva meglátjuk, a menatl coaching előrelép e egy értékteremtő, elismert szakmává, vagy lecsúszik a befektétsi tanácsadók, MLM ügynökök lenézett ligájába. Én adnék neki egy esélyt.
(forrás: legtöbb amerikai film amiben profiloznak vidéken),
Komolyan mondom nem írtam volna két postot is (csak követtem a topikot), de Banoster egyik postja felhívás volt számomra keringőre :). Harmadik hozzászólást meg ez a válaszod megér. Szóval azt akarod nekem beadni, hogy az akadémiának nem érdeke a mental coachok futtatása.
Az akadémiának közvetlen haszna nem származik abból, hogy hány pókerjátékos vesz órát a mental coach-októl (a fentiek alatt főleg ezt értettük). Nem kapunk tőlük jutalékot vagy bármi ilyesmit, mindenki döntse el saját maga azt, hogy szeretné-e a szolgáltatásukat igénybe venni. (Mi úgy gondoljuk hogy teret adtunk arra, hogy bemutassák magukat.)
A Team Hero csapatokat illetően a játékosoknak van lehetősége mental coachok segítségét igénybe venni. Valóban úgy véljük, hogy azzal, hogy a TH-ban ilyen lehetőség IS van, egy extra szolgáltatást adunk a játékosoknak, amivel aztán vagy élnek vagy nem. Senkinek nem kötelező mindez, aki igényli igényli, aki nem, az nem. Ennyi és nem több.