Póker Fórum Archívum > Sit&Go > SNG tanuló topic

straubbazsi
Válasz Johnny Diablo kommentjére
2011. szept. 9. 3:46

értem amit mondasz csak azt h az én beállításaim szerint, azt nem. igazából nem az zavart h esik lefelé, hanem az tűnt fel hogy kb ennyi játékon keresztül toltam be pl AA vs KK ellen és hasonlók mégis lefelé megy. ezekre a handekre gondoltam h az mitől lesz mínuszos. attól h lemákol? ezen nem nagyon tudtam mit beállítani, a haterestebb szitukat értem. mármint h ott attól pl any2 pushon vagyok attól még nem biztos h a mutatás után is +EV volt de ilyen szitukat nem értek mitől válnak azzá.

Najó, akkor nem értem, most EV felett vagy alatt vagy? (Ez inkább költői.)

Akkor tényleg semmi köze a kettőnek egymáshoz. Ha monsterbe tolod, akkor veszítesz, zuhan az EV, mert veszítened kellett, ennyi. Semmi köze a wizardhoz és a pussod hosszú távú nyereségességéhez. A wizard is csak azt mondja, hogy ez a lépés hosszú távon profitot fog hozni, ehhez semmi köze annak, hogy mit mutat az ellenfél.
Az EV vonal nem a játékod díjazza (hogyan lenne ez lehetséges?), hanem a mutatásaid várható értékét (meg ja, mutatások nélkül elvitt kasszák értékét is).

Eddig te erről így gondolkoztál?

Nyilván, a "hogyan vannak kiosztva a lapok" is szerencse dolga, ezért tévedhet hatalmasat az EV vonal is pár ezer játékon belül, és ezért van a világ legjobbjainak is hosszú-hosszú EV csökkenésük. Ezt semmi nem fogja kiszámolni.
(És nem is túl érdekes, hogy 50 játékon keresztül gyakran mutattak erősebb lapokat. Megint ezzel foglalkozunk, de minek?)

Johnny Diablo
Válasz straubbazsi kommentjére
2011. szept. 9. 11:27

Najó, akkor nem értem, most EV felett vagy alatt vagy? (Ez inkább költői.)

Akkor tényleg semmi köze a kettőnek egymáshoz. Ha monsterbe tolod, akkor veszítesz, zuhan az EV, mert veszítened kellett, ennyi. Semmi köze a wizardhoz és a pussod hosszú távú nyereségességéhez. A wizard is csak azt mondja, hogy ez a lépés hosszú távon profitot fog hozni, ehhez semmi köze annak, hogy mit mutat az ellenfél.
Az EV vonal nem a játékod díjazza (hogyan lenne ez lehetséges?), hanem a mutatásaid várható értékét (meg ja, mutatások nélkül elvitt kasszák értékét is).

Eddig te erről így gondolkoztál?

Nyilván, a "hogyan vannak kiosztva a lapok" is szerencse dolga, ezért tévedhet hatalmasat az EV vonal is pár ezer játékon belül, és ezért van a világ legjobbjainak is hosszú-hosszú EV csökkenésük. Ezt semmi nem fogja kiszámolni.
(És nem is túl érdekes, hogy 50 játékon keresztül gyakran mutattak erősebb lapokat. Megint ezzel foglalkozunk, de minek?)

kezd kerek lenni a dolog. ritkán bámulom a vonalakat mert én úgy vagyok vele amíg nő az összeg a számlámon az sem zavar emberek esnek az égből. csak érdekesnek tűnt és elgondolkodtatott.
köszi mester a választ, ígérem ilyen jellegűt többen nem teszek be ;)

Galambos Tarzan
Válasz trixilw kommentjére
2011. szept. 9. 11:38

Elméleti síkon szeretnék beszélgetni egy handről.

PokerStars 9 players STT Tournament
Blinds 100/200/25

UTG 3803 - 19 BB
CO 3022 - 15,1 BB (hero)
BU 1315 - 6,5 BB
SB 2180 - 10,9 BB
BB 3180 - 15,9 BB

Dealt to Hero :6c: :6d:

UTG folds, Hero?

Itt annak ellenére, hogy baromi jó a részesedésem és elég sokat kockáztatok, az a megoldás jött ki, hogy elég tágan kell pusholnom, nash szerint több mint 30%-al. Itt a miért érdekelne nagyon. Az odáig ok, hogy az ante 5 játékosnál már jelentősen lecsökkenti a kockázat/nyereség arányunkat, de létezik-e, hogy előáll egy kisebb terrorhelyzet itt a BU miatt, amiért nekem akár egy ilyen részesedést is érdemes kockáztatni? Egyébként BB jó reg, SB nemjó reg, BU tagfish, bár a kérdésemhez ehhez nincs is köze :))
Köszi.

Gondolkoztam ezen a handen, végülis arra jutottam, hogy 15BB -vel CO -ban ülünk, kapunk egy párt, szerintem itt a dobás túl feszes lenne. Raise/foldolni 15BB -ből már éppen nem fogok, így inkább pusholnék, mert ha emelek, akkor is szinte mindig raise/call -on vagyok. Inkább egyben vetném be a max equitymet és a maximum nyomást, amit csak tudok az ellenfelekre gyakorolni. Elég kedvező a helyzet a lopásra. Ami még nagyban döntő lehet a skálát illetően a lapom és a stackemen túl, azok az ellenfelek. Ha nem ül mögöttem túl laza, hanem inkább ismert regek, akkor még inkább push. Plusz ezzel a lépéssel BU -t is "semlegesítjük", mert ha mi nem, akkor ő biztos rá fogja tolni a vakokra egy nagyon széles skálával, viszont megadni már csak szűkebben fog. Itt ha eldobunk egy játszható lapot, akkor jóformán tálcán kínáljuk a sortinak a vakokat + ante -t. A vakok pedig ha tapasztaltabbak, akkor tudják, hogy 15BB pushnál annyira beszűkül a megadó skálájuk, - hiába CO push - hogy legtöbbször dobniuk kell, így hosszútávon megérheti kockáztatni.

Galambos Tarzan
Válasz Galambos Tarzan kommentjére
2011. szept. 9. 12:11

$75/$150 No Limit Holdem
7 Players
Hand Conversion Powered by weaktight | fold when you know you're beat

Stacks:
UTG ($1,660)
GalambosTarzan (UTG+1) ($2,150)
MP ($4,510)
CO ($2,545)
BTN ($2,275)
SB ($755)
BB ($1,105)

Pre-Flop: ($225, 7 players) GalambosTarzan is UTG+1 :td: :ac:
1 fold, GalambosTarzan ($2150)?

Random ellenfelek ülnek az asztalnál. lazától a szikláig. Általánosságban mi itt a jó? Hogy játszátok ezeket a szitukat? Pre fold, raise/call, vagy push?

QQ-Gigolo-7
2011. szept. 9. 23:49

Valamit nagyon elronthatok!
MIóta nyertem a 180 fősön EV szerint 200$-t kellett volna buknom, ehelyett kb +70$-ban vagyok.
Néztem oktató SnG videót a laza stealekkel, limperek büntetésével kapcsolatban, és nagyon hasznosnak találtam, ugyanis laza lapokkal 20BB alatt 1-2 limper (főleg fish) után pusholni elvileg +EV, hiszen nagy az FE, így én megcsinálom ezt kb any Aval, 22+ al, KTs, KQ, van amikor még vadabb a range.
Nyilván olykor elkapnak, és ez az elkapás ennyire odaverne az EV-nek???
Nem tudom feldolgozni ezt a tényt, hogy úgy látom, hogy fejlődök, és közben a graf mást mond... Ehhez mit szóltok?

QQ-Gigolo-7
2011. szept. 9. 23:51

$75/$150 No Limit Holdem
7 Players
Hand Conversion Powered by weaktight | fold when you know you're beat

Stacks:
UTG ($1,660)
GalambosTarzan (UTG+1) ($2,150)
MP ($4,510)
CO ($2,545)
BTN ($2,275)
SB ($755)
BB ($1,105)

Pre-Flop: ($225, 7 players) GalambosTarzan is UTG+1 :td: :ac:
1 fold, GalambosTarzan ($2150)?

Random ellenfelek ülnek az asztalnál. lazától a szikláig. Általánosságban mi itt a jó? Hogy játszátok ezeket a szitukat? Pre fold, raise/call, vagy push?

UTG+1 ből nem szeretek AT vel játszani, pláne randomok ellen, ritkán fogod elvinni azonnal a potot, és egy törékeny handdel kell utána a posztflop játékod vinned, úgy, hogy OOp leszel valószínűleg. Nálam Itt AJ, 99+ a range.
Illetve deep játékban 22+ al openlimp formájában szettre vadászok.

Galambos Tarzan
Válasz QQ-Gigolo-7 kommentjére
2011. szept. 10. 11:52

UTG+1 ből nem szeretek AT vel játszani, pláne randomok ellen, ritkán fogod elvinni azonnal a potot, és egy törékeny handdel kell utána a posztflop játékod vinned, úgy, hogy OOp leszel valószínűleg. Nálam Itt AJ, 99+ a range.
Illetve deep játékban 22+ al openlimp formájában szettre vadászok.

14 BB stackem van, itt az a kérdés, hogy eldobjam -e ezt pre, vagy raise/call -t játszak? Raise/fold ekkora stackből legtöbbször már nem opció. A push rangemnek ez lenne az alja, ha olyan az asztal, de az biztos, hogy ez nem minden esetben +EV. Nincs tér postflop játszani ennyi zsetonnal, mert egy emeléssel a flopon már committed leszek. Két sorti a vak, azt is nézni kell, utánam a CL, majd két kb. ugyanakkora, ez sem mindegy.

Setmining az más kérdés, maradjunk ennél a handnél.

ihaveadream
2011. szept. 10. 15:14

Szia Bazsi! Írtam mailt a coach-os gmailra.

ihaveadream
Válasz ihaveadream kommentjére
2011. szept. 10. 16:29

Nem nagyon tudom értelmezni a Wizardnak azt az ajánlását, hogy SB-ből mindig, minden körülmények pusk kb a range 100%-val bármilyen ellenféllel szemben. Ezt lehet szűkíteni, vagy ez komolyan plusz EV-s hosszútávon? Ma kipróbáltam és produkáltam 38%-nyi 3. helyet 5-max SNG-ben mert hamar rájöttek hogy any2-val tolom. Azt hiszem amíg nem vettem pár órát Balázstól ezt az any2 dolgot nem eröltetetem, mert hiába állítottam az ellenfelet akár maniacra, akkor is a handek 85%-val pusht javasolt akkor is mikor komoly zsetonom volt.

Galambos Tarzan
Válasz ihaveadream kommentjére
2011. szept. 10. 17:07

Nem nagyon tudom értelmezni a Wizardnak azt az ajánlását, hogy SB-ből mindig, minden körülmények pusk kb a range 100%-val bármilyen ellenféllel szemben. Ezt lehet szűkíteni, vagy ez komolyan plusz EV-s hosszútávon? Ma kipróbáltam és produkáltam 38%-nyi 3. helyet 5-max SNG-ben mert hamar rájöttek hogy any2-val tolom. Azt hiszem amíg nem vettem pár órát Balázstól ezt az any2 dolgot nem eröltetetem, mert hiába állítottam az ellenfelet akár maniacra, akkor is a handek 85%-val pusht javasolt akkor is mikor komoly zsetonom volt.

Effektív 0 - 12BB közötti stackkel nyugodtan mehet SB -ből nagyon széles ranggel a push, körfold után BvB. Néha akár 14BB -t is indokolt lehet openpusholni BvB. Feszes ellenféltípusok ellen elméletileg szinte bármivel +EV lesz hosszútávon pusholni. Maniac ellen lehet feszíteni a skálán, pl. a legalját ki lehet venni. A rengeteg elvitt vak+ante, és azok az esetek, amikor terítést tudsz nyerni hosszútávon profitot fog hozni annak ellenére is, hogy néha megadják az allined, és elveszítesz valamennyi zsetont. Sokat segít, ha megnézed a Nash skálákat (Wizzben van ilyen opció), hogy mennyire is any2 az any2, de legtöbbször ott is 40%+, sőt 70% - 90% lehetséges rangekkel fogsz találkozni. Ennek a lépésnek több előnye is van: ha kis vagy közepes stack vagy, akkor egyszerűen zsetont kell gyűjtened, ha pedig nagy stack vagy, akkor kontroll alatt tarthatod az ellenfeleket, ezzel is növelve a zseton és ezáltal a helyzetbéli előnyöd.

Élő ügyfélszolgálat