NAV levél
Sziasztok!
A már lezárt online póker adózása topikban felmerült hogy levelet kellene írni a NAVnak.
Én megtettem.
Próbáltam a topicban felmerült összes kérdést feltenni, kiegészítve a sajátjaimmal.
Bemásolom a levelem illetve a NAV választ.
[CENTER]a levelem
[/CENTER]
Tisztelt címzett!
Egyik kollégám nemrég hívta fel a figyelmem egy Önök által korábban küldött levélre, póker adózás témákörben. Ennek kapcsán kérdések merültek fel bennem.
Bemásolom a kérdéses levelet:
"Elektronikus úton érkezett, tájékoztatást kéro levelére az alábbi választ adom
Eloször is azt kell leszögezni, hogy a szervezok által fizetendo játékadó nem függvénye a szerencsejátékban résztvevo személyek által teljesítendo személyi jövedelemadó kötelezettségeknek. Másodsorban a válaszom során abból indulok ki, hogy a levelében jelzett játékban résztvevo magánszemélyek egymás tétjeit nyerik el.
A szerencsejáték szervezésérol szóló 1991. évi XXXIV. törvény 32. § (5) bekezdése alapján a távszerencsejátékok játékadója a tiszta játékbevétel 20 %-a. Ettol függetlenül kell kezelni a magánszemély adókötelezettségét.
A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 76. § (4) bekezdése alapján a póker játékban résztvevo magánszemélynél nem számít jövedelemnek a kártyateremben szervezett kártyajátékból származó nyeremény. Mivel a távszerencsejátékban való részvétel fizikailag nem kártyateremben zajlik, ezért a magánszemély által szerzett jövedelem nem lesz adómentes.
Külön idevonatkozó szabály hiányában a magánszemély által szerzett összes nyeremény után az egyéb összevonás alá eso jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy a kapott nyereménybol levonható a nyeremény megszerzése érdekében berakott tét összege. A különbözet után - figyelemmel az adóalap-kiegészítés azon szabályára is, mely szerint éves szinten 2.424.000 Ft összevonás alá eso jövedelem esetén az adóalap a jövedelem 1,27-szerese - 16 %-os mértéku személyi jövedelemadót, illetve 27 %-os mértéku egészségügyi hozzájárulást kell a magánszemélynek megfizetni. A jelzett adókat az adott évi személyi jövedelemadó-bevallásban kell bevallani.
Adókötelezettséget csak törvény állapíthat meg, így az Ön által említett végrehajtási rendelet szabályai a fent leírtakra nincsenek (ha még nincs kihirdetve, akkor nem lesznek) befolyással.
Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatom, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minosülnek, kötelezo jogi erovel nem bírnak.
Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.
Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Foigazgatósága
Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Foosztály
Tájékoztatási Osztály"
Mivel kérdéseim a saját helyzetemre vonatkoznak, ezért először röviden összefoglalnám az eddigi, póker vonatkozású történetem:
Pár éve ismerkedtem meg a pókerrel és kezdtem el játszani online. Sohasem fizettem be sehová, promóciós ingyen pénzből indult a "karrierem", igazából szórakozásként tekintettem rá egészen mostanáig. Szinte végig csak készpénzes játékokat (cash game) játszottam, és bár játékostársaim pénzét nem nagyon sikerült elnyerni (kb. ugyanannyit bukhatok mint amennyit nyerek) mégis, az évek folyamán a pókertermektől kapott különböző bónuszoknak köszönhetően, forintra átszámolva ma már több mint 2 millió forintnyi dollár van a pókerszámláimon! Mivel egy multinál dolgozom ahol átlagon felül keresek (és fizetek nem kevés adót és egyéb járulékokat!), ezért szerencsére eddig még sohasem volt szükségem erre a „hobbipénzre”, így ezeket a bónuszokat inkább arra használtam, hogy egyre magasabb limiteken tegyem próbára a tudásom. Pénzt pókerszámláról eddig csak akkor vettem le, amikor egy másik terembe fizettem be egy-egy új bónusz miatt (elektronikus pénztárcát használva közvetítőként a két terem között). Röviden ennyi.
A fent bemásolt levelük alapján átgondoltam a helyzetemet és nem igazán jöttem rá mit kellene tennem ahhoz, hogy törvényesen járjak el.
Ami egyértelmű, az az, hogy az online pókernyeremény adó és járulék köteles illetve annak mértéke is világos: 16%+27%. Viszont ezzel kapcsolatban jópár gyakorlati kérdés felmerült bennem, aminek megválaszolásában kérném a segítségüket. A kérdéseket pontokba szedtem, a könnyebb megválaszolhatóság kedvéért. És akkor a kérdéseim:
1. Első és legfontosabb kérdés, hogy mi az adó alapja, illetve az hogy azt a gyakorlatban hogyan kell kiszámolni?
Ezt írták a levelükben:
"Külön idevonatkozó szabály hiányában a magánszemély által szerzett összes nyeremény után az egyéb összevonás alá eso jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy a kapott nyereménybol levonható a nyeremény megszerzése érdekében berakott tét összege."
1/1. Pontosan milyen tétek és hogyan vonhatóak le a nyereményből?
Ennyi lenne.
Kíváncsi vagyok tibennetek is maradtak-e még kérdések e levél után, mert bennem igen.
Abban kérném a segítségeteket, hogy ezeket közösen átgondoljuk és összeszedjük.
Aztán mehet az újabb levél a NAV felé (egyébként a kh.utf@nav.gov.hu címen érhetők el)
Jah és ha lehetséges akkor mielőtt reagáltok, számoljatok el addig amennyi idő alatt le tudtok nyugodni :)
Nem kellene érzelemmel teli hozzászólásokkal szétoffolni ezt a topikot is, hogy aztán az adminok lezárják :(
Ez zseniális kezdeményezés! A nem rég elfogadott szabályozás tekintetében lehet, hogy már kicsit késő és tárgytalan.
Szerintem ha ennyi kérdésed van nyugodtan küldd el nekik a személyes adataidat,a többit ők megoldják:D
Szia
Ez teljesen életszerűtlen, hogy ennyi munkát belefecceltél ebbe ugy hogy bár követted az akadémiát, hisz az itt felmerült kérdések et is belevetted, nem vetted a faratságot hogy regisztrálj. Nem értem hogy ez mire jó tisztelt NAV munkatárs......
Szia
Ez teljesen életszerűtlen, hogy ennyi munkát belefecceltél ebbe ugy hogy bár követted az akadémiát, hisz az itt felmerült kérdések et is belevetted, nem vetted a faratságot hogy regisztrálj. Nem értem hogy ez mire jó tisztelt NAV munkatárs......
Szerintem ennek a levélnek tegnap óta semmi értelme,mivel a megszületett törvényt betartó termekben a nyeremény adómentes!
Sosem értettem az ilyeneket, akik pl tudják magukról,h nem fizetnek adót (pedig kellene) és még tetézi azzal,h levelet ír az adóhatóságnak. Mégis mi célból, mit akar ezzel elérni? Azt hiszi,h majd a navnál értékelik,h hűű, itt egy becsületes rabszolga de aranyos, vagy mi???
Agyam eldobom.
tetszik ez a levél :) jogilag eléggé tiszta hogy nem oké az új törvény. egy jó ügyvéddel sz*rrá lehetne perelni az államot.
Sosem értettem az ilyeneket, akik pl tudják magukról,h nem fizetnek adót (pedig kellene) és még tetézi azzal,h levelet ír az adóhatóságnak. Mégis mi célból, mit akar ezzel elérni? Azt hiszi,h majd a navnál értékelik,h hűű, itt egy becsületes rabszolga de aranyos, vagy mi???
Agyam eldobom.